Потенційна очільниця Мінкульту Юлія Федів розповіла, чому люди не хочуть йти на держпосаду
Фото: Марʼяна Боднар

Претендентка на пост міністра культури та інформаційної політики України Юлія Федів розповіла, як шукала людей у свою майбутню команду. За її словами, не всі представники громадянського суспільства, державних і комунальних установ готові йти на політичну посаду в Мінкульт. Про це Юлія Федів розповіла в інтерв’ю для LIGA.Life

За результатами попередніх розмов, заступниками Федів у разі її призначення на посаду міністра культури та інформаційної політики України можуть стати: 

  • Антон Дробович — очільник Українського інституту національної пам’яті;

  • Соломія Боршош — виконавча директорка Українського інституту;

  • Галина Григоренко — заступниця міністра культури та інформаційної політики, колишня голова Державного агентства з питань мистецтва та мистецької освіти;

  • Олександр Трегуб — CEO і співзасновник Projector Creative & Tech Online Institute. 

"Я вела розмову про те, чи вони зацікавлені — усі попередньо давали згоду або взяли до роздуму. Зрозуміло, рішення ухвалити важко, бо всі ці люди десь працюють і моя пропозиція ще досить аморфна. Мені, як потенційному керівнику, доводиться сідати на "шпагат": враховувати інтереси і спільноти, і держсектору, і конкретних людей, які готові пожертвувати собою заради великої справи", — розповіла Юлія Федів. 

Вона додала, що вела розмову про можливе долучення до команди з багатьма представниками громадянського суспільства, державних і комунальних установ. Однак не всі з них готові йти на політичні посади.

Серед головних причин, чому люди відмовляються від держпосади, потенційна очільниця Мінкульту назвала зневіру в можливості змін у державі, низький рівень заробітної плати та невизначеність ситуації, в якій перебуває претендентка на посаду міністра.

"Багато людей на різних етапах вже спробували себе у держслужбі та розчарувалися. (...) Ті, хто працюють у сфері бізнесу або мають власну справу, розуміють, що у разі роботи на державній посаді вони втратять у доході. Не всі можуть собі це дозволити. Ну і зрештою, якби я вже займала певну посаду і йшла з конкретною пропозицією, мала погоджені програму і бачення розвитку міністерства, то люди б швидше давали згоду чи відмову", — пояснила вона. 

Юлія Федів розповіла, що через невизначеність уряду щодо кандидатури майбутнього міністра культури та інформаційної політики України та постійне відтермінування призначення на цю посаду їй довелося звільнитися з роботи координатором із питань культури UNESCO.

"Важко пояснити UNESCO, що у нас так відбуваються політичні процеси. Тому я вирішила звільнитися, аби не підводити колег і зберегти гарні професійні стосунки із роботодавцем. 18 вересня у мене був останній робочий день і надалі незалежно від того, яке рішення щодо моєї кандидатури ухвалить Кабмін, в UNESCO я працювати вже не буду", — пояснила кандидатка на посаду очільниці Мінкульту. 

Про те, чим Юлія Федів планує займатися в разі призначення на посаду міністра іншого кандидата чи кандидатки, а також якими бачить пріоритети та виклики у Мінкульті — читайте в інтерв’ю