Споживання цукру може призвести до депресії, раку простати та інших 43 захворювань
Фото: Unsplash

Дослідники виявили зв'язок між споживанням цукру та 45 наслідками для здоров'я. Робота науковців базувалася на 67 обсерваційних дослідженнях, в яких докладно описано 83 наслідки для здоров'я дорослих і дітей.

Дослідники помітили зв'язок між споживанням цукру та підвищеним ризиком серцевих проблем, як високий артеріальний тиск, інфаркт, інсульт, та навіть деякими видами раку — раку молочної залози, простати та підшлункової залози.

Вони також виявили, що споживання цукру було пов’язане з хронічними захворюваннями, включно з астмою та депресією. А також з метаболічними/ендокринними розладами — діабетом, подагрою та ожирінням.

Відповідно до дієтичних рекомендацій для американців, доданого цукру має бути не більше ніж 10% від загальної кількості калорій. Для стандартної дієти на 2000 калорії це приблизно 200 калорій.

Зокрема, згідно з Кардіологічною асоціацією, на день не рекомендують більш як 9 чайних ложок цукру для чоловіків та не більше 6 — для жінок.

Дієтологи радять завжди пам'ятати про те, скільки цукру вживаєте. Водночас варто дбати й про здорові стосунки з їжею. За словами дієтолога Джемі Надо, потрібно насолоджуватися продуктами з доданим цукром в помірних кількостях.

"Я заохочую своїх пацієнтів насолоджуватися, до прикладу, невеликим шматком торта з нагоди Дня народження чи ріжком морозива під час сімейної прогулянки. Адже коли людина повністю відмовляється від солодкого, є висока ймовірність, що вона "зірветься" та переїсть солодощами", — додає дієтолог.

Надо рекомендує такі альтернативи з низьким вмістом цукру:

1. Спробуйте підсолоджувачі без цукру, такі як стевія.

2. Якщо п'єте каву/чай з цукром, то потрібно фіксувати, скільки ложечок туди кладете, а не на око це робити.

3. Вибирайте йогурти з низьким або нульовим вмістом цукру замість йогуртів із високим вмістом цукру.

4. Спробуйте свіжі або заморожені фрукти, щоб підсолодити закуску чи страву.

5. Надавайте перевагу темному шоколаду.

6. Завжди дивіться на етикетку. Продукти іноді містять менше або більше цукру, ніж гадаєте.

7. Якщо хочете солодощі, то обирайте меншу тару. Наприклад, купуйте один стаканчик морозива, замість великої пачки.

8. Використовуйте корисні продукти для приготування десертів: змішайте грецький йогурт, фрукти, невелику кількість цукру та приготуйте морозиво. Чи з'їжте ягоди з невеликим шматочком чорного шоколаду на перекус.