Президент підписав закон, який визнає  самокати та моноколеса транспортними засобами
Фото: Unsplash

Президент підписав законопроєкт 8172 про використання електросамокатів та іншого легкого електротранспорту.

Координатор U-Cycle Богдан Лепявко зазначає, що в цьому законі врахували рекомендації, напрацьовані велоспільнотою.

Законопроєкт розділяє легкі електричні транспортні засоби на дві категорії:

  • ті, що мають від одного колеса, електродвигун потужністю до 1000 Вт, і розвивають максимальну швидкість до 25 км/год. Їх визначають як "легкий персональний електричний транспортний засіб" (всі прокатні самокати підпадають під цю категорію); 
  • ті, що можуть їхати зі швидкістю 10-50 км/год і мають від двох коліс. Це визначається як "низькошвидкісний легкий електричний транспортний засіб".

За словами Богдана, ті пристрої, які їдуть з більшою швидкістю ніж 50 км/год не підпадають в ці категорії, ймовірно, вони розглядатимуться, як мотоцикли.

"Існування визначення вже однозначно представляє ці пристрої як транспортні засоби й в разі будь-яких пригод користувач такого пристрою вже 100% водій ТЗ, а не пішохід. Це значно спрощує трактування і знімає ряд казусів та питань, які вже встигли виникнути й широко обговорювалися", — зазначає Лепявко.

На його думку, наступним кроком мають стати зміни до правил дорожнього руху.

"Якщо продовжувати слідувати європейському досвіду, то пристрої з найнижчої категорії прирівнюються до велосипедів, вищі — до мопедів. Іноді можуть робити якісь винятки (наприклад, рух по тротуарах з додатковим обмеженням швидкості), — але навіть це вже не так страшно, коли є отаке розділення, бо очевидно, що пристроїв, швидших за 25 км/год, на тротуарах вже точно не буде", — додає Богдан.