Президент підписав закон про кріоконсервацію біоматеріалу для військових
Фото: Pexels

Президент України Володимир Зеленський сьогодні, 12 березня, підписав закон №10448, який врегульовує проблему щодо утилізації біоматеріалу у разі смерті військовослужбовця.

Закон №10448 передбачає:

  1. У разі загибелі або визнання померлою в установленому порядку особи, репродуктивні клітини якої зберігаються, їх безоплатне зберігання відповідно до цього закону здійснюється протягом трьох років з моменту загибелі цієї особи, а після закінчення цього строку подальше зберігання таких клітин може бути продовжене коштом іншої особи, визначеної у розпорядженні особи щодо власних репродуктивних клітин.
  2. Фізична особа, репродуктивні клітини якої зберігаються відповідно до законодавства, має право розпорядитися ними на випадок своєї смерті.
  3. У разі використання для зачаття дитини репродуктивних клітин особи, яка здійснила відповідне розпорядження на випадок своєї смерті, ця фізична особа визнається батьком або матір’ю народженої у такий спосіб дитини.
  4. Установити, що волевиявлення особи, вчинене та посвідчене нотаріально, до введення в дію цього закону щодо власних репродуктивних клітин, є підставою для застосування допоміжних репродуктивних технологій із використанням цих репродуктивних клітин.

7 лютого Верховна Рада ухвалила норму закону щодо права на біологічне батьківство (материнство) у разі загибелі військового.