Приблизно 4 хвилини щоденної активності можуть допомогти знизити ризик раку на 32%
Фото: Unsplash

Дослідження, опубліковане в JAMA Oncology, виявило, що кілька хвилин інтенсивної діяльності щодня може знизити ризик розвитку раку, пише Science Alert.

До такого виду активностей зараховують: короткі прогулянки, щоб дістатися до автобусної чи трамвайної зупинки, підйом сходами, хатню роботу, енергійну гру з дітьми.

У дослідженні взяли участь понад 22 000 людей з середнім віком 62 роки, які не займалися спортом. Учасники носили наручні трекери активності. Такі трекери відстежують рівень активності безперервно та з високим рівнем деталізації протягом дня, дозволяючи науковцям обчислити, наскільки інтенсивно та як довго рухалися учасники дослідження.

Понад 92% енергійної короткотривалої активності учасників тривала до однієї хвилини, тоді як понад 96% — до двох хвилин.

Дослідники виявили, що щонайменше 3,5 хвилини енергійної періодичної фізичної активності на день пов’язано зі зниженням загального ризику раку на 17-18%, а 4,5 хвилини — на 20–21%.

Для таких видів раку, як рак молочної залози, легенів і кишківника, на які впливає кількість фізичних вправ, результати були кращими, а зниження ризику більшим.

Наприклад, щонайменше 3,5 хвилини на день інтенсивної активності знижує ризик цих видів раку на 28-29%. У разі 4,5 хвилини на день ці ризики були знижені на 31–32%.

"Ризик розвитку раку залежить від багатьох факторів: від генетики до фізичних вправ, харчування, алкоголю, куріння та перебування на сонці. Будь-яке покращення способу життя потенційно знижує ризик раку, тому невеликі кроки в кожній категорії можуть бути дуже корисними", — сказала доктор Марлін І. Меєрс, медичний онколог.

За її словами, фізичні вправи корисні не лише для зниження ризику раку, але й для здоров’я серцево-судинної системи.