Вчені виявили, які вісім звичок допоможуть жити на десятиліття довше
Фото: Unsplash

Дослідники виявили вісім звичок, які можуть допомогти прожити довше більше ніж на 20 років, пише Healthline.

"Є 20-річний період, протягом якого ви можете внести ці звички, незалежно від того, робите ви це поступово або відразу", — сказав провідний автор дослідження Сюань-Май Нгуєн, фахівець з питань охорони здоров’я програми "Мільйон ветеранів" Бостонської системи охорони здоров’я штату Вірджинія.

До цих звичок входить: фізична активність, відмова від куріння, контроль стресу, здорове харчування, відсутність регулярних запоїв, відсутність опіоїдної залежності, хороший сон і позитивні соціальні стосунки.

За словами авторів, люди, які набувають цих звичок до середнього віку, можуть жити значно довше, ніж ті, хто цього не робить.

Результати свідчать, що чоловіки, які набудуть усіх цих звичок у віці 40 років, можуть прожити на 24 роки довше порівняно з тими, хто їх не дотримується. Жінки з такими звичками можуть прожити на 22 роки довше.

У дослідженні науковці вивчали спосіб життя 720 000 військових ветеранів віком від 40 до 99 років. Усі вони були частиною програми "Мільйон ветеранів", довгострокового дослідження, розробленого дослідити стан здоров'я ветеранів США.

Додавання лише однієї здорової звички до життя чоловіка у віці 40 років забезпечить йому додаткові 4,5 роки життя, сказав Нгуєн. Додавання другої – до 7 років, тоді як третьої – 8 років.

Жінки також бачили величезні стрибки в тривалості життя, додав Нгуєн, хоча цифри склалися інакше, ніж для чоловіків. Впровадження в життя лише однієї здорової звички додало жінці життя на 3,5 роки, двох – 8 років, трьох – 12 років.

"Набуття всіх восьми дало синергетичний ефект, свого роду додатковий стимул для продовження життя, але будь-яка незначна зміна мала значення", — зазначив автор дослідження.

Дослідження показало, що низька фізична активність, вживання опіоїдів і куріння мали найбільший негативний вплив. Зокрема, ці фактори були пов'язані з підвищенням ризику смерті на 30-45%.

Стрес, пияцтво, неправильне харчування та поганий сон пов’язані зі збільшенням ризику смерті приблизно на 20%, а відсутність позитивних соціальних стосунків – на 5%.