Пивоварню Шульца у Києві позбавили статусу пам'ятки архітектури
Фото: Дмитро Перов

Пивоварню Шульца, яка розташована в Києві на Голосіївському проспекті, 8, Київський окружний адміністративний суд позбавив статусу памʼятки архітектури. Про це повідомляє громадський активіст Дмитро Перов.

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

Пивоварний завод заснував німець Йоган-Генріх Шульц 1860 року й передав своєму сину Карлу, будівля є однією з найстаріших броварень міста, а також прикладом промислової архітектури Києва.

"Останнє десятиліття памʼятка належала "Фонду національного добробуту Криму". Одним із його співзасновників є чинний міністр оборони – Рустем Умєров", – зазначив активіст.

Він додає, що рішення позбавити пивоварню статусу памʼятки прийняв суддя Київського окружного адміністративного суду Сергій Дудін, який у 2023 році дозволив будівництво на місці історичної садиби Маліна (Зеленських) 1890 року.

За словами Перова, Департамент охорони культурної спадщини КМДА, а також Міністерство культури та інформаційної політики України можуть подати апеляційну скаргу на рішення до кінця травня 2024 року.

  • Нагадаємо, у березні 2023 року громадські організації Києва закликали не зводити кримськотатарський освітньо-культурний центр і мечеть на місці історичного пивзаводу Шульца.
  • У вересні 2023 року історичну будівлю внесли до обʼєктів культурної спадщини Києва.
  • У жовтні 2023 року історичний комплекс пивоварні Шульца обгородили будівельним парканом. Тоді на паркані не було паспорта обʼєкта чи додаткової інформації.
  • "Фонд національного добробуту Криму" подав до суду щодо позбавлення статусу памʼятки пивоварні Шульца 7 травня. "У своїй аргументації позивачі зазначають, що такий статус суттєво обмежує їх права власника об'єкта", – пише Дмитро Перов.