Режисерка "Барбі" Ґрета Ґервіґ очолить журі Каннського кінофестивалю-2024
Фото: Ellen Fedors / Rolling Stone

Американська режисерка, сценаристка та актриса Ґрета Ґервіґ, чий фільм "Барбі" цього року зібрав $1,4 мільярда у світовому прокаті, очолить журі 77-го Каннського кінофестивалю у 2024 році. Про це йдеться на сайті фестивалю.

Ґрета Ґервіґ — перша американська режисерка, яка очолила журі Каннського фестивалю. Зокрема, 40-річна режисерка є наймолодшою ​​головою журі, яка виконає цю роль з часів Софі Лорен, якій було 31 рік, у 1966 році. А також вона є другою американкою, яка обійме цю посаду після акторки Олівії де Гевіленд у 1965 році.

Фестиваль описав Гервіг як "героїню сучасності", яка похитнула "статус-кво". 77-й Каннський кінофестиваль проходитиме з 14 до 25 травня 2024 року.

"Я люблю фільми: люблю їх знімати, люблю ходити на них, люблю говорити про них. Як для кіноманки, Канни завжди були вершиною того, якою може бути універсальна мова кіно, — прокоментувала Ґервіґ своє призначення. — Я приголомшена тим, що стала головою журі Каннського кінофестивалю. Не можу дочекатися пригод, які чекають на нас усіх".

Айріс Кноблох, президентка фестивалю, і Тьєррі Фремо, генеральний делегат, сказали, що це призначення було "очевидним вибором, оскільки Ґрета Ґервіґ сміливо втілює оновлення світового кінематографа".

За їхніми словами, Ґервіґ відзначає "епоху, яка руйнує бар’єри та змішує жанри, підвищуючи таким чином цінності інтелекту та гуманізму".

Ґрета Ґервіг розпочала свою кар’єру як актриса, згодом стала працювати над сценаріями фільмів. Потім вона була співавтором низки стрічок. Її перша сольна робота — "Леді Берд" у 2017 році — отримала п’ять номінацій на премію "Оскар", включно з найкращою режисурою. Далі були "Маленькі жінки" і "Барбі". В останньому режисерка перетворила знамениту ляльку Барбі на живу молоду жінку, досліджуючи сексизм і жіночу незалежність.

У заяві кінофестивалю зазначили, що міжнародний культурний феномен "Барбі" став найбільшим успіхом року і зробив Ґрету Ґервіг найпривабливішою жінкою-режисером в історії.