Штучні підсолоджувачі можуть викликати більший ризик фібриляції передсердь
Фото: Pexels

Численні дослідження показують, що споживання підсолоджених напоїв може бути фактором, що сприяє хронічним захворюванням. До них зараховують діабет 2 типу, ожиріння та хвороби серця.

Тепер нове дослідження, опубліковане в Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology Trusted Source, показало зв’язок між підвищеним ризиком фібриляції передсердь (AFib), нерегулярним серцевим ритмом і вживанням двох і більше літрів на тиждень штучно підсолоджених або солодких напоїв.

Дослідники вивчили дані з 2006-го до 2010 року, які містили дієтичні анкети та генетичну інформацію про понад 200 000 дорослих, які не мали AFib, коли вони вперше зайшли в базу даних UK Biobank. Після спостереження приблизно через 10 років 9362 учасників мали AFib.

Результати показали, що вживання понад 2 літрів підсолоджених напоїв на тиждень пов’язане з підвищенням ризику виникнення фібриляції передсердь на 10% порівняно з тими, хто не споживає їх, незалежно від традиційних факторів ризику.

Вживання напоїв із високим вмістом цукру пов’язане з резистентністю до інсуліну, цукровим діабетом 2 типу, збільшенням ваги/ожирінням, ожирінням печінки та підвищенням кров’яного тиску.

Ризик зростає до 20% для осіб, які вживають штучно підсолоджені напої понад 2 літри на тиждень. Це означає, що ці штучно підсолоджені напої, які іноді називають дієтичними версіями, можуть перевершити ризик, пов’язаний зі споживанням підсолоджених напоїв.

Крім того, споживання одного літра або менше чистого соку на тиждень, наприклад 100% апельсинового або овочевого соку, було пов’язано зі зниженням ризику фібриляції передсердь на 8%.