Штутгарт створить "суперквартали", як в Барселоні — це зменшить потік автівок у кварталах
Фото: Unsplash

Німецький Штутгарт вирішив наслідувати досвід Барселони у створенні "суперкварталів", повідомляє TheMayor.

Ідею "суперкварталів" ініціювала мер Барселони Ада Колау у 2016 році. "Суперквартали" (superilles) — об’єднані в одну зону квартали, які автомобілям дозволено об’їжджати лише по периметру. Каталонська столиця ідеально підходить для такої схеми, оскільки місто побудоване "квадратною решіткою".

Концепція зосереджена на реорганізації руху в певних районах міста, щоб створити більше громадського простору з тихими та безпечними вулицями для дитячих майданчиків, скверів, площ та закладів громадського харчування. Водночас у реорганізованих районах буде менше трафіку, менше забруднення повітря та шуму, що підвищує якість життя громадян.

Хоч Штутгарт не спроєктований блоками, як Барселона, міська влада переконана, що "суперквартали" можна втілити й тут. Під час тижня міської мобільності у 2021 році створили такі тимчасові квартали між Аугустенштрасе та Вандербаумалее.

"Тоді ініціатива викликала неоднозначну реакцію містян, але це мало позитивний вплив і місто спробує імплементувати це в тій чи іншій формі", — додав Фелікс Меркера, представник Управління міського планування та житлового будівництва Штутгарта.

Крім створення "суперкварталів", план сталої мобільності, ухвалений місцевою радою четвертого квітня, передбачає такі ключові заходи:

  • розвиток інтрамодальності — покриття маршрутів кількома видами транспорту;
  • розширення мережі громадського транспорту;
  • перехід до екологічних видів транспорту;
  • створення 20 нових велосмуг до 2025 року;
  • обмеження швидкості автомобілів до 30 км/год у нічний час на всіх вулицях;
  • заборона паркуватися на тротуарі, якщо для пішоходів лишається менш як два метри.