Шведське місто заохочує жителів вітатися один з одним, щоб подолати самотність
Фото: Josephine Stenersen/The Guardian

Влада шведського міста Лулео запустила кампанію, яка заохочує жителів вітатися один з одним, щоб подолати самотність, повідомляє The Guardian.

Кампанія Säg hej! ("Скажи привіт") покликана зробити шведське місто більш дружнім і спонукати людей до соціальної взаємодії. В автобусах крутять соціальну рекламу про це, а в школах проводять майстер-класи.

За словами працівниці муніципалітету Аса Коскі, коли вітаються незнайомці, люди відчувають себе "більш поміченими та приналежними до спільноти". Дослідження показують, що це впливає на здоров’я і на бажання допомагати один одному.

"Якщо ви привітаєтеся зі своїми сусідами, ви, швидше за все, допоможете їм", — запевнила Коскі.

Нещодавні дослідження показали, що серед людей віком від 16 до 29 років 45% жителів Лулео відчували проблеми через самотність. Серед осіб віком від 85 років цей показник був значно меншим — 39% серед жінок і 26% серед чоловіків.

Мікаель Дален, професор добробуту та щастя Стокгольмської школи економіки, каже, що, хоча самотність — особливо серед молоді — є глобальною проблемою, можливо, Швеція з її темними холодними зимами більше усвідомлює це.

"Самотність та ізоляція зараз є величезними проблемами в будь-який час року майже в будь-якій точці світу. Це пов’язано з часом, у якому ми живемо, з нашим стилем життя, де ми не обов’язково зустрічаємося один з одним такою ж мірою, як раніше. Це посилюється взимку, коли ми менше перебуваємо на вулиці, менше спілкуємося", — зазначив Дален.

Читайте також