Скульптор-абстракціоніст Річард Серра помер у віці 85 років
Фото: David Levene/The Guardian

Річард Серра, американський художник, відомий тим, що порушував межі скульптури, помер у віці 85 років. Про це повідомляє The Guardian.

Серра помер у вівторок у своєму будинку в Нью-Йорку. Причиною смерті стала пневмонія, підтвердив його адвокат Джон Сільберман.

Скульптор був найбільш відомий своїми велетенськими вигнутими листами оксидованої сталі, такими як серія "Справа часу" вагою 1034 тонни, яка заповнює головний зал музею Гуггенхайма в Більбао. Такі вагомі роботи радикально трансформували простір, де вони були встановлені та викликали справжній фурор і захоплення у глядачів.

"Я працюю на межі можливого", — завжди казав митець.

  • Річард Серра народився в Каліфорнії 2 листопада 1938 року. Митець творив у сферах скульптури, кіно та відеоарту. З 1957-го до 1961 року навчався в Каліфорнійському університеті, здобув ступінь бакалавра англійської літератури. Потім деякий час працював на сталеливарному заводі, де ознайомився з особливостями сталі як матеріалу.
  • Свою кар’єру митець розпочав як скульптор-мінімаліст. Здебільшого працював із промисловою сировиною, як сталь, свинець, гума та пластик. Наприкінці 1960-х років Річард Серра зацікавився металом.
  • На початку 1970-х років Серра виготовив перші великі скульптурні композиції зі сталі. У 1981 році митець створив одну зі своїх найвідоміших сталевих скульптур — "Перекинуту дугу". Це сталеве лезо довжиною 36 м і висотою 3,6 м. Спочатку її встановили в Нью-Йорку, але в 1989-му, після протестів громадськості, об'єкт демонтували.