Скульптуру Дюймовочки на Троєщині в Києві знищили — її хочуть відновити
Фото: Дмитро Соловйов

На Троєщині комунальники почали зносити унікальну глазуровану скульптуру Дюймовочки. Автору блогу Ukrainian modernism Дмитру Соловйову вдалося врятувати її від повного знищення завдяки небайдужим людям.

Читайте нас в Telegram: головні новини коротко

Дюймовочка вже страждала від вандалізму — у 2014 році їй відбили голову. Тоді поліклініка відреставрувала як могла — головою манекена. Цього разу медзаклад звернувся до комунальників із проханням знести скульптуру через скарги місцевих на її аварійність.

Фото: Дмитро Соловйов
Фото: Дмитро Соловйов

"Друг надіслав мені фото демонтажу, і я поїхав на місце події рятувати мистецький витвір — ввечері п’ятниці, з Подолу на Троєщину, не побоявшись заторів. Завдяки депутатці Ксенії Семеновій мені вдалося зв’язатися з директоркою поліклініки й вберегти скульптуру від подальшого руйнування", — розповів активіст.

За його словами, комунальники відрубали тендітне тільце Дюймовочки, та повалили квітку. Тільце розбилося на шматки, квітка зазнала серйозних пошкоджень.

Фото: Дмитро Соловйов
Фото: Дмитро Соловйов

Дмитро Соловйов домовився з начальницею закладу, що комунальники не чіпатимуть скульптуру, а потім разом з другом переніс розколоті елементи скульптури до поліклініки, щоб вберегти їх від дощу і крадіїв.

Наразі активіст веде перемовини щодо відновлення скульптури.

Фото: Дмитро Соловйов
Фото: Дмитро Соловйов

"Ця втрата підкреслює, що нам бракує культури поваги до мистецьких творів. І бракує регуляцій, які б забороняли демонтаж монументальних творів без експертної комісії. Нам необхідна фіксація монументальних творів у законодавстві, адекватний Мінкульт і суспільний запит на збереження", —  зазначив автор блогу Ukrainian modernism.

Скульптура Дюймовочки розташована на території поліклініки №7 з 1987 року. Це об'ємно-просторова композиція з бетону, оздоблена кольоровою глазур'ю, що зображала Дюймовочку, яка щойно народилася з пелюсток розкішної квітки.

Фото: Дмитро Соловйов
Фото: Дмитро Соловйов