Скульптуру Дюймовочки на Троєщині в Києві знищили — її хочуть відновити
Фото: Дмитро Соловйов

На Троєщині комунальники почали зносити унікальну глазуровану скульптуру Дюймовочки. Автору блогу Ukrainian modernism Дмитру Соловйову вдалося врятувати її від повного знищення завдяки небайдужим людям.

Дюймовочка вже страждала від вандалізму — у 2014 році їй відбили голову. Тоді поліклініка відреставрувала як могла — головою манекена. Цього разу медзаклад звернувся до комунальників із проханням знести скульптуру через скарги місцевих на її аварійність.

Фото: Дмитро Соловйов
Фото: Дмитро Соловйов

"Друг надіслав мені фото демонтажу, і я поїхав на місце події рятувати мистецький витвір — ввечері п’ятниці, з Подолу на Троєщину, не побоявшись заторів. Завдяки депутатці Ксенії Семеновій мені вдалося зв’язатися з директоркою поліклініки й вберегти скульптуру від подальшого руйнування", — розповів активіст.

За його словами, комунальники відрубали тендітне тільце Дюймовочки, та повалили квітку. Тільце розбилося на шматки, квітка зазнала серйозних пошкоджень.

Фото: Дмитро Соловйов
Фото: Дмитро Соловйов

Дмитро Соловйов домовився з начальницею закладу, що комунальники не чіпатимуть скульптуру, а потім разом з другом переніс розколоті елементи скульптури до поліклініки, щоб вберегти їх від дощу і крадіїв.

Наразі активіст веде перемовини щодо відновлення скульптури.

Фото: Дмитро Соловйов
Фото: Дмитро Соловйов

"Ця втрата підкреслює, що нам бракує культури поваги до мистецьких творів. І бракує регуляцій, які б забороняли демонтаж монументальних творів без експертної комісії. Нам необхідна фіксація монументальних творів у законодавстві, адекватний Мінкульт і суспільний запит на збереження", —  зазначив автор блогу Ukrainian modernism.

Скульптура Дюймовочки розташована на території поліклініки №7 з 1987 року. Це об'ємно-просторова композиція з бетону, оздоблена кольоровою глазур'ю, що зображала Дюймовочку, яка щойно народилася з пелюсток розкішної квітки.

Фото: Дмитро Соловйов
Фото: Дмитро Соловйов