Скульптуру "Фонтан виснаження" українського художника встановили у Відні
Фото: Саша Маслов

Кінетичну скульптуру "Фонтан виснаження" українського художника Павла Макова встановили у головному дворі музейного кварталу неподалік центру Відня. Скульптура стала символом стійкості України та її митців у часи війни, й символізує виснаження природних ресурсів і наших стосунків з природою. Про це повідомляє The Naked Room на своїй сторінці в Instagram.

Ідея створити скульптуру виникла у художника у 1990-х роках після аварії з водопостачанням у Харкові. Вода в інсталяції поступово спадає через каскад із 78 мідних лійок, розташованих у формі трикутника.

Для художника лійки стали символом влади, а порожня лійка втіленням безвладдя. Проте наявність води у фонтані відтворює владу, але термін "виснаження" нагадує про її обмеженість, підкреслюючи відчуття знесилля, втрати довіри та розчарування.

Проєкт був створений як спроба зафіксувати атмосферу міського життя у 90-ті роки, пройшовши етапи від початкових ескізів до створення об’ємних скульптур і видання книг.

"У 2022 році "Фонтан виснаження" вже представляв Україну на Венеційській бієнале – одній з головних виставок сучасного мистецтва у світі. Скульптуру привезли до Італії із зони бойових дій у найважчих умовах навесні 2022 року. Фонтан став символом стійкості України та її митців у часи війни", – повідомляють на сторінці The Naked Room.