Дивіться, чиї проєкти перемогли в конкурсі з відновлення Північної Салтівки в Харкові
Фото: Rebuild Ukraine

Канадське архітектурне бюро WZMH Architects оголосило переможців конкурсу REbuild Ukraine, який був про відновлення Північної Салтівки в Харкові.

Учасникам потрібно було спроєктувати 200 нових квартир різної площі в одній із пошкоджених житлових будівель, що розташована в Північній Салтівці. Участь в конкурсі могли брати як професійні архітектори, так і студенти.

Фото: Rebuild Ukraine
Фото: Rebuild Ukraine

Конкурс мав на меті заохотити архітекторів та студентів-архітекторів до інноваційного та творчого мислення під час розробки рішень, які можуть задовольнити нагальну потребу у постійному та ефективному житлі на Північній Салтівці.

Журі оцінювали функціональність і сталість дизайну, креативність і оригінальність, доступність та інклюзивність, естетичну привабливість будівлі й можливість реалізації. Серед оцінювачів були українські, канадські, американські та польські архітектори.

Фото: Rebuild Ukraine
Фото: Rebuild Ukraine

Нагорода для професійних архітекторів передбачала 4 місця та приз глядацьких симпатій, студентські розробки – 3 місця та приз глядацьких симпатій.

За перше місце архітектори отримали 5000 канадських доларів, друге – 3000, третє – 1250, четверте – 1000. Студентська премія за перше місце становить 750 канадських доларів, за друге і третє – по 500.

Фото: Rebuild Ukraine
Фото: Rebuild Ukraine

На першому місці серед професійних архітекторів опинився проєкт, що створили вісім архітекторів: Марія Мисак, Дарʼя Смоліна, Олег Чабан, Андрій Откидач, Іра Сакало, Анастасія Деміховська, Анастасія Василишин та Єлизавета Рейнат. 

Цей проєкт передбачає реконструкцію багатоквартирного будинку, розташованого в районі Північної Салтівки в Харкові. Проєкт підкреслює збалансований підхід, який передбачає збереження певних секцій будівлі та заміну пошкоджених частин з використанням інноваційних модулів Speedstac.

Фото: Rebuild Ukraine
Фото: Rebuild Ukraine

Перше місце серед студентів посіли Владислав Мітін, Едуард Васьковський і Владислав Волинський – студенти КНУБА й Національного університету водного господарства і природокористування.

У своєму проєкті студенти вирішили якусь частину, що уціліла, зберегти, а пошкоджені – замінити модулями. Нижня частина поверхів має більш статичний зовнішній вигляд, верхня більш динамічна й активна. Динамічність робили шляхом умовно випадкового ритму модулів різної довжини та з різним наповненням (огорожа, або присутність чи відсутність балконів). 

Фото: Rebuild Ukraine
Фото: Rebuild Ukraine

З повним переліком переможців можна ознайомитися за посиланням.

Фото: Rebuild Ukraine
Фото: Rebuild Ukraine