Фільм "Перший код" про українське IT вийде в кінотеатрах 16 листопада — відео
Кадр з фільму 'Перший код'

Команда художньо-документального фільму "Перший код" опублікувала трейлер до стрічки, а також оголосила дату премʼєри — 16 листопада 2023 року.

"Перший код" — історія-подорож у часі: вона розпочинається ще з 50-х років — від створення українськими інженерами першого комп’ютера — й триває до сьогодення, коли ІТ-сектор став не лише потужною індустрією, а й важливою сферою у війні з Росією.

Кінострічка розповідає про реальну боротьбу з ворогом IT-спеціалістів, які об'єдналися у 300-тисячне віртуальне військо, та звичайних людей, що змогли протистояти ворогу за допомогою смартфонів.

Це кіно створили на основі інформації з публічних джерел, розмов із фаундерами IT-компаній. Розповіді з перших вуст про те, як зароджувалася українська IT-сфера. Відтворення подій, що передає емоцію від часів 90-х і до сьогодні.

Бюджет стрічки "Перший код" становить 500 000 доларів. Продюсерами фільму виступив Владислав Савченко, режисером – Артур Лерман.

У зйомках фільму взяли участь представники компаній EPAM Ukraine, 3DLOOK, ELEKS, Looksery, Techiia holding, Sigma Software Group, SoftServe, НІКС, Uklon, Infopulse Ukraine, а також представники Інституту кібернетики імені В. М. Глушкова НАН України та Міністерства цифрової трансформації.