Зі Львова до Жовкви прокладуть суцільну велодоріжку — вона йтиме вздовж міжнародної траси
Фото: Unsplash

Зі Львова до Жовкви прокладуть суцільну велодоріжку через Куликів. Велосмугу збудують в межах реконструкції міжнародної траси М-09. Про це повідомили на Facebook-сторінці Львівська громада. Агломерація.

Читайте нас в Telegram: головні новини коротко

Веломаршрут з’єднає між собою громади Львівської МТГ — Малехова, Великих Грибовичів та Гряди.

"Будівництво велодоріжки на трасі М-09 — безпрецедентне в Україні. У проєкті передбачено чимало інновацій, які до цього не застосовували. Також це є хорошим прикладом міжмуніципального співробітництва та консолідованої позиції Жовківської, Куликівської та Львівської громад", — каже заступник директора департаменту міської агломерації Роман Кізима.

Фото: Львівська громада. Агломерація
Фото: Львівська громада. Агломерація

За його словами, для будівництва цієї велодоріжки об'єдналися три сусідні громади. Вони ініціювали створення суцільної велодоріжки, адже проєктом були передбачені лише велосмуги у населених пунктах, а не уздовж траси.

Зазначається, що для Жовкви та навколишніх громад будівництво велодоріжки має стратегічне значення. Оскільки з початку року у Жовківській громаді відбулося два чемпіонати України з велоспорту, на які приїздили спортсмени з усієї України.

"Жовква потроху стає велосипедною столицею України. І поява нового веломаршруту — лише сприятиме розвитку цього виду спорту, популяризуватиме наше місто та залучатиме більше туристів", — додає міський голова Жовківської громади Олег Вольський, який був серед ініціаторів створення велодоріжки.

Згідно з результатами опитування Київського міжнародного інституту соціології на замовлення Ради Європи, 20% населення із навколишніх до Львова громад готові регулярно їздити у місто на велосипедах чи електросамокатах.

"З появою зручної та безпечної велоінфраструктури йтиметься потенційно про кілька десятків тисяч людей! Це розвантажить дорогу та виїзди зі Львова", — йдеться у повідомлені.

Також вже розпочалися переговори та офіційні звернення до міністра інфраструктури України, аби велодоріжка проходила зі Львова не лише до Жовкви, а й до Рави-Руської.

"Ще один важливий нюанс. Велодоріжка від Львова до Жовкви, а нині активно обговорюється, щоб її зробили до Рави-Руської, особливо актуальна в межах ЄвроВело. Це європейська мережа магістральних велосипедних сполучень, розроблена Європейською федерацією велосипедистів і яка сполучає країни Європи між собою", – розповів в.о. начальника управління вуличної інфраструктури Павло Сирватка.

Цей проєкт уже включено в проєктно-кошторисну документацію, яку замовила Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Львівській області. Фінансуватиме проєкт ЄБРР.