Собор Паризької Богоматері після реконструкції мають відкрити у 2024 році
Фото: Вікіпедія

Собор Паризької Богоматері (Нотр-Дам-де-Парі) планують відкрити 8 грудня 2024 року. Про це повідомляє Bloomberg.

Собор Паризької Богоматері отримав чималі пошкодження через масштабну пожежу у 2019 році. Наразі його обвалений шпиль перебуває на стадії відновлення. Цей процес знаменує фінішну пряму в реконструкції готичного собору.

Водночас реставрацію інтер’єру пам’ятки на річці Сена до початку Олімпіади в Парижі не закінчать.

До кінця 2023 року, якщо все піде за планом, завершать один із найважливіших етапів — встановлення каркаса з дубових балок для шпиля. Це важлива частина відновлення собору, що поєднує сучасні та середньовічні методи будівництва.

"Зараз ми відчуваємо впевненість, що зможемо виконати проєкт вчасно, — каже Філіп Жост, новий директор організації Rebâtir Notre-Dame de Paris, яка курує реставрацію. — Але ми знаємо, що все може піти не так. Це щоденна боротьба".

Відбудова собору відбувається за сприяння фінансових внесків від мільярдерів, міжнародних донорів і корпорацій. На реставрацію зібрали 846 мільйонів євро, що є рекордом для французької філантропії. Зазначається, що пожертвували кошти приблизно 340 000 донорів зі 150 країн.

Водночас під час відновлення виникали суперечки. Спочатку архітектори чинили значний опір ідеї президента Франції Емманюеля Макрона — створити креативний, сучасний дизайн для нового шпиля. Президент відступив, тому шпиль є точним відтворенням версії 1859 року архітектора Ежена Віолле-ле-Дюка.

Затримки у темпах відновлення пов’язані також з тривалим очищенням від залишків свинцю після пожежі, що створювало ризик отруєння для працівників. Крім того, прийняли рішення провести археологічні розкопки всередині собору.

Розслідування причини пожежі все ще триває. Звіти поки що вказують на недбалість у заходах безпеки. Ймовірно, через це підрядники випадково створили іскру на даху, яка швидко спалила дерев'яні балки XIII ст.

Собор Паризької Богоматері — середньовічний католицький собор на Іль-де-ла-Сіте (острів на річці Сена), збудований у 1345 році. Це найбільш відвідувана будівля в Європі, яку до пожежі щорічно відвідували близько 12 мільйонів людей.

15 квітня 2019 року в Нотр-Дам-де-Парі сталася сильна пожежа, яка тривала понад 15 годин. Через вогонь обвалився шпиль та згоріло повністю дві третини даху собору.