"Співвітчизників з контроверсійними поглядами": музей Булгакова оновив пам'ятну дошку
Фото: Pozdniakov Vadym/Facebook

На фасаді Музею Булгакова в Києві з'явилася нова пам'ятна дошка російському письменнику, повідомляє співзасновник проєкту "Декомунізація.Україна" Вадим Поздняков.

У тексті йдеться, що "постаті наших співвітчизників з контроверсійними поглядами піддаються переосмисленню", але "історію треба вивчати, а не відкидати".

Внаслідок дій невідомих, в ніч із 27 на 28 травня 2023 р. меморіальну дошку Михаїлу Булгакову облили червоною фарбою. Музей Булгакова вирішив не змивати фарбу й залишити як є, "у спотвореному вигляді".

Фото: Pozdniakov Vadym/Facebook
Фото: Pozdniakov Vadym/Facebook

Табличку на фасаді будинку-музею Булгакова, що є філією музею історії Києва, оновили 26 травня. Довго вона була завішена чорним пакетом, оскільки напис був російською мовою, що в цьому будинку на Андріївському узвозі жив російський та радянський письменник.

"У той час, коли тривають активні процеси дерусифікації та ім'я Булгакова нарешті масово зникає з назв вулиць разом з його дошками та пам'ятниками, у Києві без жодних погоджень відкривають нову дошку. Донедавна попередня дошка була завішена сміттєвим пакетом, як і кожен хороший русскій", — написав громадський активіст Олег Слабоспицький.

Зокрема, раніше Національна спілка письменників України закликала закрити музей Булгакова в Києві, натомість вони пропонували створити музей українського композитора Олександра Кошиця.