Студент з‘їв банан, що був частиною артінсталяції, вартістю $160 000
Фото: Leeum Museum of Art

У столиці Південної Кореї, Сеулі, відвідувач музею мистецтв Leeum з'їв банан, що був частиною відомої роботи італійського художника Мауріціо Каттелана "Комедіант". Вартість мистецького твору складає $160 000, пише CNN.

Представник музею розповів журналістам, що чоловік виявився студентом мистецького навчального закладу. Він пояснив музейникам, що з'їв банан, "бо був голодний". Після того як хлопець доїв банан, він приклеїв лушпину назад.

Фото: shwan.han/Instagram
Фото: shwan.han/Instagram

Працівники швидко замінили банан на новий — у музеї був певний запас, бо зазвичай картину оновлюють кожні кілька днів.

"Це сталося раптово, тому ніяких особливих заходів не вживали. Художник (Каттелан) був поінформований про інцидент, але він ніяк не відреагував на це", — додали представники музею.

Сам же студент заявив медіа, що "поїдання банана з картини Каттелана можна вважати мистецьким актом". Музейні камери зняли його, вбраного у чорний костюм, коли він зідрав клейку стрічку зі стіни, почистив банан і почав його їсти, дивлячись в об'єктив.

Робота "Комедіант" має вигляд банана, приклеєного до стіни сріблястим скотчем, і поїдання фрукта не є першим подібним інцидентом. У 2019 році італійський митець презентував свою роботу на Art Basel Miami Beach. Під час заходу художник Девід Датуна також зняв банан зі стіни та з’їв.

"Мені до вподоби всі роботи Мауріціо Каттелана, і ця інсталяція також. Вона дуже смачна", – написав Датуна в Instagram.