Студенти КНУ ім. Шевченка вимагають звільнити викладача через сексизм
Фото: Микита Василенко / Facebook

Студенти Навчально-наукового інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка вимагають звільнення викладача Микити Василенка. Його звинувачують у просуванні сексистських і проросійських наративів. Про це розповіла студентка інституту та військовослужбовиця Оксана Паращак.

На своїх лекціях він казав, що "жінки можуть чогось досягнути лише у чотири способи: чоловік, коханець, батько, брат". А також, що він "проти того, щоб всі мали права, особливо жінки". В університеті Василенку винесли догану, однак студенти вимагають його звільнення.

@journalist_ka #кнушевченка #сексизм #жінкавоїн #жінкавармії #військова #нгу #кну #гендернарівність #армія #фемінізм ♬ The Champion – Lux-Inspira

Оксана Паращак у коментарі для hromadske розповіла, що влітку 2023 року студенти звернулися з листом до чинного на той час директора інституту Володимира Різуна. Зокрема, у ньому студенти скаржилися на "відверту проросійську та сексистську позицію" Василенка та просили звільнити його з посади викладача інституту.

"Викладач зловживає сексистськими коментарями в бік студенток. У час повномасштабної війни Росії проти України зазначений викладач розповідає студентам на заняттях про "велич Росії", — йшлося в листі, який підписали понад 170 студентів ННІЖ.

Однак ніякого результату це звернення не дало. Тоді Різун заявляв, що не має повноваження кваліфікувати докази як порушення, а також визнав, що не дивився відео та не слухав аудіодокази поведінки з ознаками дискримінації, зазначила студентка.

Після цього Паращак звернулася до уповноваженого з прав людини Дмитра Лубінця. Омбудсмен у січні 2024 року відповів, що постійна комісія Вченої ради Київського національного університету імені Тараса Шевченка з питань етики створила робочу групу для опрацювання питань щодо сексизму.

Комісія визнала факти порушень етики й те, що формальний підхід керівництва, Вченої ради та студентського парламенту ННІЖ до цих порушень призвели до репутаційних втрат інституту та університету загалом. На підставі цих висновків Микиті Василенку та очільниці кафедри, на якій він працює, винесли догани.

"Про яку гендерну рівність та боротьбу за права жінок ми можемо говорити, якщо в топовому університеті країни викладач розповідає студенткам, що ті не можуть бути ані хорошими журналістками, ані військовослужбовицями?" — додала Паращак.

У студпарламенті ННІЖ зазначили, що неодноразово отримували скарги від студентів щодо поведінки викладача Микити Василенка, а в грудні 2023 року їхні представники брали участь у засіданні Етичної комісії, яка розглядала його відсторонення від викладання.

"Ми категорично засуджуємо позицію та висловлювання Микити Василенка та вважаємо неприпустимим його роботу на посаді викладача Навчально-наукового інституту журналістики. Зі свого боку обіцяємо зробити все можливе, щоб справедливість перемогла", — заявили в студпарламенті.

Зокрема, Василенко у коментарі ТСН заперечив всі обвинувачення й додав, що подасть до суду на студентку.

"Я просто змушений це зробити. Перед цим я попереджу керівництво університету, пораджусь з колегами. У мене є досить підстав вважати, що ця провокація проплачена. Це пов'язано безпосередньо з моєю викладацькою і видавничою діяльністю", — прокоментував Микита Василенко.