Таблетки для знезараження забрудненої води: де отримати та як користуватися
Фото: Unsplash

У ніч на 6 червня російські окупанти підірвали дамбу Каховської ГЕС. Це призвело до затоплення великої кількості населених пунктів. Вода поверхневих водойм у регіонах підтоплення має високий рівень забруднення через затоплення сільськогосподарських угідь, каналізаційних споруд, кладовищ.

Без очищення таку воду не можна вживати та використовувати у господарстві – це може призвести до виникнення гострих кишкових інфекцій.

Фахівці Центру громадського здоров'я (ЦГЗ) розповіли, де можна отримати таблетки для знезараження води та як ними користуватися.

Як повідомляє Міністерство охорони здоров'я, таблетки для знезараження води постачаються у постраждалі області централізовано. Такі таблетки можна отримати у центрах контролю та профілактики хвороб (ЦКПХ), місцевої влади або у виїзних бригад ЦКПХ, які наразі працюють в постраждалих регіонах.

Таблетки для знезараження води знищують бактерії, бактеріальні спори, цисти, грибки, водорості, найпростіших та віруси. Доведена їхня ефективність проти мікроорганізмів, що спричиняють захворювання на черевний тиф, дизентерію, холеру, поліомієліт та інші гострі кишкові інфекції.

Як використовувати таблетки для очищення води?

Потрібно чітко дотримуватися дозування та заборонено ковтати таблетки.

"Пам'ятайте, щоб таблетка почала діяти, після її розчинення у воді має минути щонайменше 30 хвилин. Не вживайте очищену воду раніше цього періоду часу", — кажуть в ЦГЗ.

1. Якщо вода сильно забруднена та каламутна (з поверхневих водойм та відкритих колодязів) перед використанням таблеток слід:

  • дати воді відстоятися у посудині, а для знезараження використовувати відстояну воду без осаду;
  • відфільтрувати воду, використовуючи фільтр для води, кілька шарів чистої тканини, паперовий рушник або фільтр для кави, паперові серветки.

Треба розчинити таблетку саме в тій кількості відстояної/відфільтрованої води, яка вказана в інструкції щодо використання конкретної таблетки.

Заборонено використовувати воду, яка має неприємний запах, нехарактерний колір, містить на поверхні плівки (райдужні, білі тощо), піну або інші ознаки, які викликають сумнів щодо її безпечності.

2. Якщо вода не має видимих ознак забруднення (вода зі свердловин, колодязів):
варто пам'ятати, така вода може бути забрудненою мікроорганізмами. Тож її все одно треба очистити. Слід розчинити таблетку в кількості води, яка вказана в інструкції.

Що не можна робити з таблетками для знезараження води

  • Заборонено ковтати таблетки. Зберігати їх потрібно в недоступному для дітей місці.
  • Не вживати воду, поки не сплине щонайменше 30 хвилин.
  • Уникати вдихання парів, що вивільняються під час розчинення таблетки.
  • Не спалювати таблетки.
  • Не змішувати таблетки з кислотними розчинами — це викликає виділення токсичного газу.
  • Зберігати таблетки в сухих і добре провітрюваних місцях.