Таємницю картини Рафаеля "Мадонна з трояндою", ймовірно, розгадав ШІ
Фото: Museo Nacional del Prado

Таємницю навколо обговорюваного шедевра Рафаеля "Мадонна з трояндою", можливо, вдалося розгадати за допомогою алгоритму штучного інтелекту, розробленого в Бредфорді, пише The Guardian.

Картина "Мадонна з трояндою" (Madonna della Rosa), на якій зображені Марія, Йосип і маленький Ісус з Іоанном Хрестителем, нині зберігається у Музеї Прадо в Мадриді. Вважалося, що це робота Рафаеля, поки в ХІХ столітті не виникли сумніви.

Деякі мистецтвознавці стверджували, що фігура Йосипа схожа на "запізнілу думку" і не могла бути намальована рукою Рафаеля. Інші думали, що нижню частину з трояндою намалював хтось інший. В Іспанії цю картину завжди приписували Рафаелю.

Зараз картину проаналізував штучний інтелект, розроблений Хасаном Угайлом, професором візуальних обчислень в Бредфордському університеті.

Його висновок полягає в тому, що більшу частину картини написав Рафаель, але обличчя Йосипа написано іншою рукою. Нижня частина "швидше за все" написана Рафаелем.

Фото: Museo Nacional del Prado
Фото: Museo Nacional del Prado

Алгоритм був розроблений на основі детального розгляду 49 робіт художника. У результаті цього штучний інтелект може розпізнавати автентичні роботи Рафаеля з 98% точністю, запевняє Угайл.

"ШІ дуже детально розглядає картину. Він розглядає не лише обличчя, але й усі його частини та вивчає палітру кольорів, відтінки, тональні значення та мазки. Він досліджує картину майже мікроскопічно, вивчаючи всі ключові характеристики руки Рафаеля", — зазначив науковець.

Рафаель Санті — італійський живописець, графік і архітектор умбрійської, а згодом римської школи. Один із найяскравіших представників мистецтва епохи Високого Відродження. Він став одним із найславетніших і найбагатших художників Італії. У своїх творах Рафаель втілив уявлення про піднесені ідеали ренесансного гуманізму.