Танці можуть допомогти схуднути та розвинути м’язи
Фото: Unsplash

В системному огляді 10 досліджень йдеться про те, що танці сприяють значному покращенню індексу маси тіла (ІМТ), окружності талії, знижують відсоток жиру в тілі, а також розвивають мʼязи у людей з надмірною вагою або ожирінням, пише Healthline

Дослідники дійшли висновку, що "через високу ефективність та більше відчуття задоволення танець може бути корисним для втрати жиру".

У межах метааналізу дослідники переглянули дані 646 людей (114 чоловіків і 532 жінок) у віці від 21 до 71 року, які мали надмірну вагу або ожиріння. З них 321 людина була зарахована до танцювальних класів, таких як степ-аеробіка, зумба, чирлідинг, танцювальні відеоігри, творчі танці, а решта були в контрольній групі.

Заняття проходили приблизно від трьох до п’яти разів на тиждень і тривали від 40 до 90 хвилин. Учасники контрольної групи вели звичайний спосіб життя, який у деяких випадках також передбачав фізичну активність. За обома групами спостерігали в середньому від восьми до 12 тижнів, а за деякими — до року.

"Щоб досягти мети, повʼязаної із покращенням статури, варто танцювати активні та креативні танці, а також займатися ними понад три місяці", — підсумували дослідники. 

За словами тренера  Адама Гарріса, щоб танці діяли як ефективний інструмент для схуднення, людина має прагнути до середнього та високого рівня інтенсивності під час занять. Зазвичай це пов’язано з прискоренням пульсу, потовиділенням і відчуттям помірної задишки, але не настільки, щоб неможливо було вести розмову.

Хороший спосіб оцінити інтенсивність під час тренувань — це використовувати тест розмови. "Якщо ви можете спокійно розмовляти, але не можете співати під час танцювальної програми, ви, ймовірно, танцюєте з помірною інтенсивністю та працюєте достатньо, щоб сприяти втраті ваги", — додав Гарріс.

Водночас, на думку дослідників, звичайна фізична активність — біг, їзда на велосипеді та плавання —  надто одноманітна, тому людям важче дотримуватися цих видів спорту у довготривалій перспективі.

"Танець, як форма вправ, не тільки виявився ефективним у схудненні, але також може бути розважальною цінністю, що робить його більш прийнятним для людей, щоб сформувати звичку", —  зазначив співавтор дослідження Яя Чжан.