Стало відомо, які дієти є найкращими для схуднення у 2024 році
Фото: Unsplash

Американські експерти з медицини та харчування оцінили найпопулярніші дієти та визначили, які є найкращими для схуднення і не шкодять здоров'ю. Результати дослідження опублікували на U.S. News & World Report.

У своїй оцінці фахівці враховували повноцінність харчування, користь для здоров'я, доведену ефективність, ризики та довгострокову стійкість результату. Вони також досліджували, чи певна дієта може бути кращою для певної мети, наприклад, для здоров’я кісток.

Трьома найкращими дієтами, за версією U.S. News & World Report, стали середземноморська дієта, дієта DASH і дієта MIND. Ці способи харчування отримали оцінки: 85,1%, 75,4% і 60,7% відповідно. Усі три дієти акцентують на необхідності наповнити тарілку фруктами, овочами, бобовими, цілозерновими, горіхами та насінням.

За словами консультанта з питань харчування Барбари Коваленко, середземноморська дієта сприяє здоров’ю серцево-судинної системи завдяки великій кількості корисних жирів. У рамках дієти рекомендовано споживати більше: фруктів; овочів; цільного зерна; бобових; горіхів і насіння; корисних жирів; риби та морепродуктів (принаймні двічі на тиждень).

Попередні дослідження показали, що середземноморська дієта може знизити ризик діабету, високого рівня холестерину, деменції, втрати пам'яті, депресії та раку грудей. Цю дієту також пов’язують зі зміцненням кісток, здоровішим серцем і довшою тривалістю життя.

Дієту DASH (харчові підходи для протидії гіпертензії) розробив американський інститут серця, легень і крові. Її створили для підтримки здорового рівня артеріального тиску.

Калій, кальцій, протеїни й волокна є наріжним каменем харчування за дієтою DASH, яка акцентує на значному споживанні фруктів, овочів, цілозернових, білків з нежирного м’яса, обмеженні жирів, жирних молочних продуктів, олії, солодких напоїв, солодощів, а також солі.

Ця модель харчування ефективно знижує вагу, рівень холестерину, а також зменшує ризик виникнення декількох типів раку, серцево-судинних захворювань, інсульту, серцевої недостатності, ішемічної хвороби серця, утворення ниркових каменів, діабету, а також може сповільнити прогресування ниркової хвороби.

Дієта MIND (поєднує Dash і середземноморську дієти). Вона розроблена для підтримки здоров’я мозку та може зменшити ризик погіршення когнітивних функцій у міру старіння.

Дієта передбачає збільшення споживання овочів, бобових, риби та цілозернових. А також обмеження джерел насичених жирів та трансжирів.

"Використання цих дієт може принести різні переваги для здоров’я, такі як покращення здоров’я серця, зменшення запалення та покращення роботи мозку. Адже вони віддають пріоритет цільній, необробленій їжі, яка живить організм", — наголосила Коваленко.

Інші дієти, які отримали високі оцінки, включали дієту клініки Мейо (55,3%), флекситаріанську дієту (53,6%), WeightWatchers (46,1%), волюметричну дієту (41,4%), протизапальну дієту доктора Вейла (41,1%) і дієту TLC (Therapeutic Lifestyle Changes) (39,9%).