Театр на Подолі змінив прізвище героя Зеленського на Залуського – коментар режисера
Фото: Театр на Подолі / Facebook

У київському Театрі на Подолі відбулась прем'єра вистави "Хазяїн" за п'єсою Івана Карпенка-Карого, автором сучасної постановки став режисер Іван Уривський. У пʼєсі змінили прізвище одного з персонажів — економ Зеленський став Залуським, повідомив головний редактор видання "Главком" Микола Підвезяний.

"Зеленський у творі Карпенка-Карого скаржиться на підлеглих йому "холопів", що "силу мають", боїться, що вони "можуть наговорити зайве"...І ось у новій постановці у Театрі на Подолі, за версією режисера Уривського, події "Хазяїна" перенесені у сучасність, і Зеленський тут вже став... Залуським", — написав Підвезяний.

За його словами, решта героїв залишилися з оригінальними іменами та прізвищами. Зокрема, у дописі він поставив запитання, чи можна такі зміни вважати цензурою. Тому в коментарях почали активно це обговорювати.

На обговорення відреагував режисер вистави Іван Уривський. Він зазначив, що у постановці деякі персонажі об'єднані в одного, тож і деякі прізвища змінені. "Не хотілось використовувати дешевий прийом і спекуляції на відомому прізвищі, щоб потішити глядача, та й у структурі вистави це виглядало б недоречно", — додав режисер.

Зокрема, Уривський наголосив, що пʼєса сильно скорочена, а всі персонажі, особливо прізвища, вистави є вигаданими та не відповідають реальності. "Вони не мають на меті когось образити чи скомпрометувати. А центральним персонажем є вівці, тому приходьте і робіть висновки самі", — зазначив режисер.

Тим часом на сайті театру з афіші прибрали прізвища всіх персонажів "Хазяїна". Підвезяний з посиланням на глядачів заявив, що на другому прем’єрному показі вистави економа Залуського вже називали не за прізвищем, а за іменем. Також він додав, що "глибоко засуджує заклики бойкотувати Театр на Подолі, хейтити акторів, режисера і спроби політизувати мистецтво".