Угорщина звільнила директора музею через ЛГБТК+ контент на фотовиставці
Фото: World Press Photo

Міністр культури Угорщини звільнив директора Національного музею в Будапешті за те, що він нібито дозволив неповнолітнім відвідувати фотовиставку престижної премії World Press Photo, яка містила ЛГБТК+ контент, повідомляє Reuters.

У заяві міністерство культури написало, що директора музею Ласло Л. Саймона звільнили через недотримання закону Угорщини "про захист дітей" та "через поведінку, яка унеможливила його подальшу роботу".

Саймон заявив, що ні він, ні музей навмисно не порушували закон. За його словами, музей позначив вікові обмеження на своєму вебсайті та біля входу на виставку World Press Photo.

"Як батько та дідусь чотирьох дітей, я рішуче відкидаю ідею про те, що наші діти мають бути захищені від мене чи від установи, якою я керую", — додав директор музею у Facebook.

Нещодавно у музеї відбулася виставка World Press Photo. На фотографіях зображена спільнота літніх ЛГБТК+ людей на Філіппінах, які десятиліттями живуть разом та піклуються один про одного. На кількох світлинах зображені деякі члени спільноти в дреґ-образах — переодягнені та з макіяжем.

Уряд Угорщини заявляв, що знімки порушують закон. Тоді він заборонив вхід для відвідувачів віком до 18 років.

У 2021 році уряд прем'єр-міністра Віктора Орбана ухвалив закон про "захист дітей", який був покликаний захистити дітей від того, що він називає сексуальною пропагандою. Закон обмежив доступність матеріалів, які "пропагують або зображують" гомосексуалізм, для неповнолітніх у засобах масової інформації, включно з телебаченням, фільмами, рекламою та літературою.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн назвала закон "ганьбою", а 15 країн ЄС подали на Угорщину до суду.

World Press Photo — престижна світова фотовиставка, яка експонується в Національному музеї Угорщини в Будапешті. Щороку її відвідують понад 4 мільйони людей з усього світу. Місія виставки — візуальне висвітлення важливих подій для глобальної аудиторії.