"Це провал індустрії": 2023 рік став історичним мінімумом для представництва жінок у кіно
Кадр з фільму ''Барбі''

У 2023 році кількість жінок, які зіграли головні ролі у найкасовіших фільмах, досягнула "історичного мінімуму". Ця цифра така сама, як і у 2010 році. Про це свідчать дані останнього звіту Ініціативи з інклюзії Анненберзького університету, пише Variety.

Дослідження охоплює 1700 найкасовіших фільмів, випущених з 2007 до 2023 року, і вивчає стать, расу/етнічну приналежність і вік виконавців головних ролей у кожному з них.

Фахівці виявили серйозний регрес відносно репрезентативності: у 2023 році лише в 30 фільмах жінки грають головні ролі, порівнюючи з 44 у 2022 році.

"Це катастрофічний крок назад для дівчат і жінок у кіно. За останні 14 років ми визначили прогрес в індустрії, тому побачити такий розворот — це вражає і прямо контрастує з усіма розмовами про 2023-й як "рік жінки", — зазначила співавторка дослідження Стейсі Л. Сміт.

За її словами, ці цифри не лише про те, як часто жінки виконують головні ролі, але й про кар’єрні можливості, які пропонують жінкам у кіноіндустрії.

"Цього року ми виявили, що ці можливості різко обмежилися. Навіть дивлячись на фільми, які були перенесені на 2024 рік через страйк, ми не можемо пояснити падіння кількості жінок у головних ролях у 2023 році, окрім як сказати, що це провал індустрії", — додала Сміт.

Зокрема, лише в трьох фільмах жінки віком від 45 років грали головну роль: Кері Расселл у "Ведмідь під кайфом", Ніа Вардалос у "Моєму великому грецькому весіллі 3" та Сальма Хаєк в "Супер Майк: Останній танець". Навпаки, 32 фільми зображують чоловіка в тій самій віковій групі. Це означає, що на кожен 1 фільм, в якому головну роль грає жінка, припадає 10,7 фільму, в яких є чоловіки.

Якщо розбити результати за дистриб'юторами, то найбільше фільмів, у яких була принаймні одна жінка, випустила студія Disney — 46,1% від загальної кількості стрічок за рік. За нею йдуть: Paramount (44,4%); Warner Bros. (38,5%); Sony (30,8%); Universal Pictures (21,1%); Lionsgate (20%).

Таким чином, у звіті зазначається, що старі студії відстають від стримерів, таких як Netflix, де з 2019 року у більше ніж в половині їхніх фільмів головну роль виконують жінки.

Автори наголошують, що успіх одного фільму "Барбі", в якому зображують досвід жінок, не є показником прогресу. "Цьогорічні результати вказують на те, що індустрія стала апатичною щодо зусиль, спрямованих на забезпечення різноманітності та інклюзивності", – підсумували дослідники.