Тисячі учасників Burning Man змогли покинути територію фестивалю — фото
Фото: Reuters

Після кількох днів проливних дощів, у понеділок, 4 вересня, люди змогли виїхати з пустелі в Неваді, де тривав мистецький фестиваль Burning Man, пише The New York Times.

"Операцію "Вихід" офіційно розпочато", — повідомили організатори на вебсайті заходу.

Фестиваль розпочався 27 серпня і мав тривати до 4 вересня. Однак за 24 години з п’ятниці на суботу, 1-2 вересня, випало близько 2 см опадів. Сильний дощ накрив суху місцевість, піднявши густий, схожий на глину бруд, яким, за словами відвідувачів фестивалю, надто складно ходити пішки або їздити на велосипеді.

Дно стародавнього озера, де проводиться фестиваль, почало висихати й тверднути лише в понеділок, 4 вересня, але водії розповіли, що все ще траплялися калюжі глибиною в ногу і ділянки брудного болота вздовж маршруту від табору до асфальтованої дороги.

Фото: Reuters
Фото: Reuters

"Нам довелося тягнути на собі", — сказала Крістін Рей, яка встигла виїхати на своїй вантажівці. Дорогою вона побачила машини, яким не пощастило виїхати. "Були машини, які застрягли колесами в багнюці".

У понеділок увечері, зокрема, відбулася кульмінація фестивалю, яку двічі переносили через погоду: спалили високе дерев’яне опудало у формі людини. Церемонія, на якій зазвичай відбуваються бурхливі танці та лунає гучна музика, цього року пройшла набагато спокійніше: майже половина з приблизно 72 000 відвідувачів покинули територію фестивалю раніше.

Навіть у звичайні роки виїзд із Burning Man може зайняти до 12 годин, оскільки тисячі автомобілів і трейлерів виїжджають із пустелі на двосмугову дорогу. У вівторок вранці очікування в черзі становило близько восьми годин.

Фото: Sky News
Фото: Sky News

Організатори закликали учасників розглянути можливість відкласти свій виїзд, щоб уникнути великого затору.

У Reuters описали затор на виїзді з фестивалю як "епічний". Рух сформувався в організовану масу із 10 смуг завширшки. До найближчої траси від місця проведення фестивалю веде ґрунтова дорога (8 кілометрів), а найближче місто розташоване на відстані 25 кілометрів.

Фото: Reuters
Фото: Reuters

Зокрема, у суботу повідомили, що одна людина загинула на фестивалі під час дощів. У неділю організатори заявили, що смерть "не була пов’язана з погодою". Чоловік із Каліфорнії, ймовірно, помер на фестивалі від наркотичного сп’яніння, повідомили в офісі коронера.

У неділю вдень представник Білого дому повідомив, що президент Байден був поінформований про ситуацію, і що представники адміністрації підтримують зв'язок з державними та місцевими чиновниками.

Фестиваль, який виник як підпільне зібрання у 1986 році в Сан-Франциско, має анархістське та контркультурне коріння. На відміну від типового фестивалю, учасники самі будують подію, перетворюючи дно сухого озера площею 4000 акрів на ефемерний мегаполіс під назвою Black Rock City, залучаючи власну інфраструктуру, їжу, воду та розваги замість запрограмованих музичних хедлайнерів. Радикальний дух Burning Man також передбачає, що на території заходу не можна обмінювати гроші, а брендам заборонено рекламувати продукти.