У Дніпрі встановлять світлову інсталяцію на честь роковин Дніпровського художнього музею
Фото: Дніпровський художній музей

29 квітня у Дніпрі запустять світлову інсталяцію "Душа" на честь 110-річчя Дніпровського художнього музею. Про це повідомляють на сайті музею.

Музей в Дніпрі є одним із найстаріших в Україні. В його колекції 10 тисяч творів живопису, графіки, скульптур й декоративно-прикладних предметів локальних й іноземних митців XVI—XXI століття.

За словами пресслужби, він охоплює твори Тараса Шевченка, козацьке бароко, авангардистські пошуки Олександра Мурашка, Зінаїди Серебрякової, Олександри Екстер, а також колекцію творів петриківського розпису та багато іншого.

"На жаль, про цінність музею мало хто знає. З метою повернути йому популярність та любов, студія світлового дизайну Kabluka Light & Digital Sculptures, на рахунку якої такі проєкти, як Dnipro Light Flowers, власним коштом розробила для фасаду музею унікальну інсталяцію "Душа", – повідомляють організатори.

За їх словами, на фасаді будівлі встановлять кастомні скляні фільтри зі спеціальним каустичним лазером з рухомими механізмами, які створюють неповторні комбінації заломлень, подібні до природних явищ: заломлення світла у воді, відбиття, веселка.

"Це алюзія до всього мистецтва, яке зберігають в собі більше ніж сторічні стіни", – розповідає про інсталяцію світловий митець Микола Каблука.

В музеї повідомляють, що інсталяцію можна подивитись у будь-який день до 26 травня. Потім "Душа" поїде до Швейцарії, де представлятиме Україну на одному із найпрестижніших заходів з дизайну Zurich Desigh Week.