У Флоренції вперше для відвідувачів відкриють "секретну кімнату" Мікеланджело
Фото: Musei del Bargello

У Флоренції вперше для публіки відкриють "таємну кімнату" італійського скульптора і художника Мікеланджело Буонарроті в базиліці Сан-Лоренцо. Він там переховувався, щоб уникнути смертного вироку, пише The Guardian.

Секретну кімнату відкриють для туристів з 15 листопада, до цього доступ до неї мали лише мистецтвознавці. До приміщення зможуть зайти лише чотири особи за один раз, щоб не зашкодити реліквіям.

Зазначається, що Мікеланджело підтримав бунт проти родини Медічі у 1527 році. Під час вигнання сім'ї художник служив наглядачем міських укріплень при недовгому республіканському уряді. Папа Климент VII, член родини Медічі, розгнівався на нього і наказав вбити Мікеланджело.

Тому, вважається, що художник впродовж двох місяців переховувався у крихітній кімнаті площею 10 метрів завдовжки та три метри завширшки під капелою Медічі в базиліці Сан-Лоренцо у 1530 році. Єдине джерело світла в приміщені — це маленьке віконце, звідки Мікеланджело міг поглянути на вулицю.

У сховку художник створив десятки малюнків вугіллям та крейдою. Деякі нагадують оголені фігури Мікеланджело на Сикстинській капелі, а один з них схожий на статую Давида. Інші відображають фігури, що прикрашають сімейну гробницю Медічі.

Згодом родина Медічі помилувала Мікеланджело, папа римський скасував вирок, щоб митець міг завершити роботу над Сикстинською капелою та сімейною гробницею Медічі. У 1534 році Мікеланджело виїхав із Флоренції до Рима.

Про існування малюнків стало відомо у 1975 році, коли Паоло Даль Поджетто, тодішній директор Капели Медічі, шукав відповідне приміщення для створення нового виходу для музею.

Паола Д'Агостіно, директорка музею Барджелло, сказала, що художник хотів створити каталог своїх робіт, не знаючи, вийде він із камери чи ні. "Він малював речі з минулого, ніби подорожував стежкою спогадів... Це ніби був альбом його робіт", — додала Д'Агостіно.