У Франції штрафуватимуть пацієнтів, які пропускають приймання до лікаря
Фото: Unsplash

Уряд Франції планує штрафувати пацієнтів, які не з’являються на заплановані візити до лікарів. За кожен пропуск пацієнт платитиме штраф п’ять євро. Про це повідомляє Medical Xpress.

Прем’єр-міністр Франції Габріель Аттал повідомив, що старіння населення змушує все більше французів звертатися за послугами у сфері охорони здоров’я. Однак наразі щороку близько 27 мільйонів візитів до лікарів не відбуваються через те, що люди не з'являються до медичних закладів.

"Ми не можемо цього допустити", — сказав Аттал про 27 мільйонів консультацій, які, за словами головної профспілки лікарів, щороку витрачаються даремно, бо пацієнти не приходять.

Аттал сказав, що впровадження штрафу може звільнити від 15 до 20 мільйонів відвідувань для інших пацієнтів.

Передбачається, що впровадження штрафів за неприбуття змусить громадян Франції планувати візити до лікарів більш відповідально і зменшить навантаження на систему охорони здоров'я.

Штраф накладатимуть на тих, хто не з’явиться на приймання або повідомить про скасування менш ніж за 24 години до консультації. Проте у деяких лікарів будуть повноваження, щоб вирішити, чи була причина пропуску візиту достатньо поважною, щоб уникнути фінансових санкцій.

Проєкт закону, який передбачає "механізм відповідальності", уряд передасть на розгляд парламенту. Очікується, що нові правила діятимуть із початку 2025 року.