У Франції екоактивістки облили супом картину Клода Моне
Фото: Riposte Alimentaire

У Франції в Ліонському музеї образотворчих мистецтв дві екоактивістки руху Riposte Alimentaire облили супом картину "Весна" французького художника-імпресіоніста Клода Моне. Про це повідомили на сторінці руху у Х.

Таким чином активісти хотіли привернути увагу до кліматичної й соціальної кризи. Зазначається, що у Європейській обсерваторії імені Коперника протягом 12 місяців на планеті вперше спостерігалося потепління більш ніж на 1,5°C, порівнюючи з доіндустріальною епохою.

Водночас сільське господарство відповідає за 21% національних викидів парникових газів і значною мірою сприяє погіршенню біорізноманіття та збідненню ґрунтів через масове виробництво. А споживачі мають все менше доступу до здорової й поживної їжі, наголосили у Riposte Alimentaire.

"Ця весна буде єдиною, яка у нас залишиться, якщо ми не відреагуємо. Що малюватимуть наші майбутні художники? Про що ми мріятимемо, якщо весни більше не буде?" — скандували активістки.

Картина 1872 року знаходиться під захисним склом, однак фахівці все-таки мають її оглянути та відреставрувати. Місцева влада повідомила, що обидві активістки були заарештовані, але наступного дня їх відпустили. Відкрито розслідування за фактом пошкодження культурних цінностей, виставлених у музеї. 

Мер Ліона Грегорі Дусе висловив жаль з приводу "дій, спрямованих проти картини Моне". Водночас він додав, що занепокоєння з приводу екології "в умовах надзвичайної кліматичної ситуації" є "законним".

Riposte Alimentaire називає себе "французьким громадянським рухом опору, який має на меті стимулювати радикальні суспільні зміни" для довкілля та суспільства. "Ми любимо мистецтво, але майбутнім художникам не буде що малювати на планеті, що палає", — зазначили активісти.