У Греції відкрили 2400-річний палац, де коронували Олександра Македонського
Фото: EPA

У Греції знову відкрили стародавній палац, де близько 2400 років тому полководець Александр Великий став царем Македонії, повідомляє CNN.

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

Палац Егей, офіційно відомий як Королівська митрополія Македонян, був побудований батьком Александра Македонського Філіпом II Македонським у IV столітті до нашої ери. Він мав площу близько 15 000 квадратних метрів і був найбільшою будівлею у класичній Греції. На території розміщувалися великі банкетні зали, місця для поклоніння богам та внутрішні дворики.

Фото: EPA
Фото: EPA

Палац, розташований неподалік північного портового міста Салоніки. Він був зруйнований римлянами у 148 році до нашої ери. Його руїни виявили під час розкопок у XIX столітті.

Часткова реконструкція палацу, що проводилася за сприяння ЄС, коштувала понад 20 мільйонів євро і тривала 16 років. Реставраційні роботи складалися з розкопок місця, документування та консервації виявлених артефактів. Уряд Греції відновив 1400 квадратних метрів мозаїки, мармурову підлогу та деякі колони, зберігаючи загальний вигляд руїн.

Фото: EPA
Фото: EPA

"Це місце, де Александр Македонський був коронований через деякий час після того, як вбили його батька, перш ніж розпочати свій славний похід. Це відкриття є подією глобального значення та міжнародного масштабу ", — сказав прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс на церемонії відкриття.

Александр Македонський завоював величезну територію, що простягалася від сучасної Греції до Єгипту, Ірану і до Північної Індії та Центральної Азії. Його імперія, небачена на той час у західній історії, започаткувала те, що історики називають елліністичним періодом. Походи Александра сприяли поширенню античної грецької науки й культури та заклали основу для грецького впливу в східній частині Середземного моря на наступну тисячу років.