У Канаді будівельники перенесли 200-річну будівлю за допомогою 700 кусків мила
Фото: S. Rushton Construction

У Канаді будівельники пересунули історичний будинок вагою 220 тонн за допомогою 700 кусків мила, повідомляє The Washington Post.

Будівельна компанія Шелдона Раштона отримала завдання перенести майже 200-річний будинок на кілька метрів, щоб звільнити місце для нового житлового комплексу.

Спочатку будівельники підкопали під будівлею та вставили для опори понад десяток сталевих балок. Для переміщення конструкції підприємство залучило евакуатор та два екскаватори. Проте споруда так і не зрушила з місця, поки не стала слизькою від мила, сказав Раштон.

Щоб допомогти завершити проєкт, дружина Раштона, Ліанна, відвідала 15 магазинів, щоб купити 700 кусків мила. Це зайняло чотири дні та коштувало понад 970 доларів.

Робітники поклали під будівлю мило, яке зробило балки слизькими й дозволило екскаваторам плавно перетягнути будинок.

Хоча така ідея і може здатися новою, насправді цей метод уже перевірений. На початку цього року Департамент транспорту штату Юта використав 60 літрів мийного засобу для посуду, щоб пересунути міст приблизно на 33 метри. Будівельні бригади в Міссурі також використовували мийний засіб для посуду, щоб зсунути міст у 2016 році.

Раштон розповів, що десятки разів переносив будівлі за допомогою мила. За його словами, для невеликих будівель потрібно лише від 20 до 40 кусків мила, але будівля в Галіфаксі була найважчою, яку він переміщав за п’ять десятиліть роботи на будівництві.

Будинок Елмвуд у Галіфаксі збудували 1826 року, спершу він був сімейним маєтком, а потім готелем, однак через декілька десятиліть перетворився на житловий квартирний будинок.