У Києві біля Контрактової площі планують створити терапевтичний сад для ветеранів
Фото: The Village

У Києві ділянку біля Контрактової площі хочуть перетворити на терапевтичний сад у скандинавському стилі для ветеранів. Його планують відкрити в травні-червні, пише The Village Україна.

Сад планують розташувати на ділянці на Притисько-Микільській вулиці між будинками №1 та № 5. Зазначається, що ця ділянка була відгороджена від людських очей після знесення там будівлі в 1985 році.

"Це унікальний простір у центрі густонаселеного району", — сказав ініціатор проєкту данський містопланувальник і дизайнер Мікаель Колвілл-Андерсен.

Фото: The Village
Фото: The Village

Ділянка є громадською власністю. Наразі фахівець працює над отриманням дозволу від міста на використання землі під терапевтичний сад. Потім він з волонтерами планує розчистити ділянку від сухостою та підліску. Далі — там проведуть археологічне дослідження. Після цього студенти-геодезисти досліджуватимуть біорізноманіття землі, щоб спланувати, що зберегти, а що обрізати.

Терапевтичний, або сенсорний сад — це зазвичай озеленена ділянка на території лікарні, де людина зможе зцілюватися природою. У Данії такі сади є майже в кожному місті.

За словами Колвілл-Андерсена, данці почали будувати їх 10–15 років тому для своїх ветеранів, які повернулися з Іраку й Афганістану. Відмінність від звичайних парків і садів у тому, що в розробці таких просторів багато науки, зокрема психології.

Фото: The Village
Фото: The Village

Цей простір на Подолі буде ретельно спланованим і включатиме елементи, які сприяють розслабленню, уважності та сенсорній стимуляції, такі як заспокійливі кольори, м’які текстури та пахучі рослини.

Окрім того, він міститиме відокремлені зони для усамітнення, а також спільні простори для соціальної взаємодії та підтримки. Зокрема дизайн саду відповідатиме різним рівням травм — від тих, хто має найгірші труднощі, до тих, кому потрібен легший підхід до зцілення. 

У просторі застосовуватимуть скандинавський екологічний дизайн та архітектуру, а також ландшафтний дизайн, який використовує місцеві види рослинності для зміцнення біорізноманіття та покращення сенсорних вражень.

Фото: The Village
Фото: The Village