У Києві в Солом’янському парку комунальники вирубали частину дерев
Фото: Los Solomas / Telegram

У Солом'янському ландшафтному парку в Києві комунальники поспилювали частину дерев. Кажуть, що ясені вразив шкідник, однак мешканці бачили там вже будівельну техніку. Фото опублікували у групі Los Solomas. 

З 15 січня 2024 року там тривала санітарне вирубування дерев у межах оголошеного раніше карантину, повідомила начальниця відділу з утримання зелених насаджень КП УЗН Солом'янського району Світлана Сабаш в коментарі Суспільному.

Фото: Los Solomas / Telegram
Фото: Los Solomas / Telegram

За її словами, ясені вразив шкідник — вузькозлатка смарагдова. Такі дерева, зазвичай, засихають за один-два роки. Заражені стовбури, гілля і навіть щепу спалили, щоб не залишилось личинок комах.

У жовтні минулого року на території Солом'янського ландшафтного парку запровадили карантин. Він діятиме до жовтня 2026 року. За словами фахівців, традиційні хімічні методи захисту не дають необхідного результату і не дозволяють зупинити подальше поширення шкідника. Єдиним способом знищення златки зараз залишається вирубування і знищення уражених дерев.

Ділянка парку до вирубування. Фото з коментарів під постом Los Solomas
Ділянка парку до вирубування. Фото з коментарів під постом Los Solomas

Працівники Київзеленбуду спилюють дерева у зимовий період, коли шкідник перебуває у сплячці, щоб весною він не продовжив мігрувати на інші дерева. Зокрема, цієї весни на місцях видалених ясенів планують висадити нові дерева. Ясені мають намір замінити на породу клена гостролистого — вони стійкіші до поширення златки.

Водночас під дописом Los Solomas кияни пишуть, що зараз там активно почали різати асфальт, їздить будівельна техніка, а також прокладають лінії електропередач під будівництво.

Фото з коментарів під постом Los Solomas
Фото з коментарів під постом Los Solomas