У Києві впроваджують нові правила догляду за насадженнями
Фото: Pixabay

У Києві презентували українську версію європейських стандартів догляду за зеленими насадженнями. Як повідомили у КО "Київзеленбуд", правові відносини щодо озеленення не переглядалися в Україні понад 17 років.

"Створення та поширення українського видання стандартів є ще одним прикладом прагнення України до європейської інтеграції. Це дасть змогу більш ефективно та відповідально використовувати наявні природні ресурси", – повідомив заступник голови КМДА зі здійснення самоврядних повноважень Володимир Прокопів.

Наступними кроками стане впровадження стандартів у правила благоустрою міста, щоб осучаснити догляд за деревами.

"Країни Європи зробили відчутний крок у підходах до стандартів щодо висаджування, обрізування, механічної стабілізації дерев. Відповідно, на наш погляд, досвід західних сусідів слід імплементувати в столичне та загальнодержавне українське законодавство", – зауважив генеральний директор КО "Київзеленбуд" Юрій Бахмат.

Нові стандарти, які впровадили комунальники, — обрізування дерева на ранніх етапах його життя, щоб мінімізувати втручання через обрізування в майбутньому, видалення відмерлих гілок лише за необхідності, щоб підтримувати біорізноманіття екосистеми, а також обрізування в оптимальні сезони, аби не завдавати фізіологічного стресу рослині.