У Києві висаджуватимуть декоративні рослини, які не треба буде скошувати
Фото: Unsplash

У кожному районі Києва висадять декоративні луки та застосують практику відмови від косіння. Натуральний ріст трав передбачений на 39 локаціях, а ще на 17 планується використання сумішей трав декоративних луків. Про це повідомив директор Департаменту захисту довкілля й адаптації до зміни клімату КМДА Олександр Возний.

"Ми отримали багато позитивних відгуків від киян, започаткувавши експеримент з відмовою від косіння й з висаджуванням луків на обраних ділянках. Ця практика чудово прижилася і не лише створює привабливі й естетичні ландшафти, але й сприяє збереженню біорізноманіття", – говорить Олександр Возний.

За його словами, такий підхід в озелененні має безпосередній вплив на екологічну стійкість міста.

Натуральний ріст трав застосують переважно в міських парках, а декоративні луки планується висадити на транспортних розв’язках, розподільних смугах і ділянках уздовж автомобільних доріг.

"Місто розпочало експеримент щодо європейського підходу захисту біорізноманіття у 2023 році. Це дозволило створити хороші умови для розвитку екосистеми міста", – зазначає генеральний директор КО "Київзеленбуд" Юрій Бахмат.

Практика відмови від косіння активно використовується в європейських столицях, зокрема Лондоні, Відні, Берліні й інших. Важливою перевагою цих підходів є забезпечення харчуванням (пилком і нектаром) комах-запилювачів, що сприяє розвитку біорізноманіття.