У Луцьку відкривають кафе, 80% прибутку якого йтиме на розвиток міста
Фото: balbek bureau

У Луцьку відкриють misto.cafe — заклад суспільного впливу. Тут також буде подієвий майданчик і крамниця українських виробів. Відкриття кафе планують на кінець весни.

Проєкт ініціювала платформа "Алгоритм дій" у співпраці з івано-франківським "Теплим містом", взявши за основу модель ресторану Urban Space 100. Тобто 80% чистого прибутку йтиме на підтримку громадських проєктів для розвитку міста.

Фото: balbek bureau
Фото: balbek bureau

На період воєнного стану у фокусі будуть ініціативи, пов’язані з військовими та ветеранами. Крім того, розглядатимуть проєкти з розвитку інфраструктури, соціальної, культурної чи освітньої сфер Луцька.

У misto.cafe буде 100 співзасновників з однаковим вступним внеском та рівними правами. Усі вони будуть вибирати, на які саме громадські проєкти йтиме 80% чистого прибутку закладу. Такі рішення ухвалюватимуть на загальних зборах щокварталу — відповідно до старту грантових сезонів.

Водночас співзасновники не втручатимуться в операційну діяльність закладу і не претендуватимуть на розподіл прибутків, оскільки це суперечить початковій ідеї проєкту.

Фото: balbek bureau
Фото: balbek bureau

Таким чином абсолютно кожен стає частиною впровадження змін. Гості закладу, оплачуючи рахунок, створюють фінансове забезпечення для майбутніх грантів. Активісти пропонують ідеї — і отримують кошти на їх реалізацію.

Кафе керуватиме відомий у Луцьку ресторатор Сергій Капацина, який має понад 19 років досвіду в управлінні ресторанним бізнесом. А українська архітектурна студія balbek bureau розробила дизайн інтер'єру закладу.

Фото: balbek bureau
Фото: balbek bureau

"Нашою великою ідеєю було створити місце, яке стане "своїм" для гостей із різними інтересами. Для цього ми організували простір так, аби в ньому було однаково комфортно поснідати великою компанією, попрацювати за ноутбуком і провести вечір за баром. В інтер'єрі закладу багато світла, зелені й натуральних матеріалів, а також дрібка неону, який привертатиме увагу перехожих ще з вулиці," —  коментують архітектори.

Фото: balbek bureau
Фото: balbek bureau

Urban Space 100 — перший в Україні громадський ресторан, який спрямовує левову частку прибутку на реалізацію громадських проєктів. Ресторан успішно функціонує вже понад 9 років і підтримав 163 проєкти на суму понад 7 мільйонів гривень.

Фото: balbek bureau
Фото: balbek bureau