У Львові збудують заклад для літніх людей з усіма умовами для відпочинку й дозвілля
Фото: ЛМР

У Львові на базі реабілітаційного центру "Незламні" збудують сучасний центр для літніх людей за кошти партнерів та грантів. Про це повідомили у Львівській міській раді.

Заклад ​​розташується на вулиці Миколайчука на площі в 1,8 га. Поруч із центром буде парк, житло для реабілітованих, є відповідна медична інфраструктура, школа, дитсадок та житловий масив.

Фото: ЛМР
Фото: ЛМР

"З початком збройної агресії кількість літніх людей, які не можуть обійтися без сторонньої допомоги, побільшала в рази. А тому потреба в таких закладах опіки є безумовною — місця для всіх катастрофічно бракує. Утім мова не тільки про місця, а й про умови та підходи. Фактично, ми говоримо про гідну старість не в ізоляції десь далеко від решти світу", — розповів заступник міського голови з містобудування Любомир Зубач.

Міське управління архітектури та урбаністики вже напрацьовує концепцію та бачення такого закладу. І за взірець беруть досвід геронтологічного центру при каннській лікарні Simone Veil. Його нещодавно збудували і відкрили у грудні минулого року.

В архітектурному плані це — три будівлі-блоки, поєднані між собою, і повністю енергоефективні. Сам французький центр збудували не десь далеко від людей. Навпаки, поруч із міською лікарнею, додав Зубач.

Зокрема, перші поверхи цього центру віддали під громадську функцію – кав’ярні, перукарні, магазини тощо. "Бо ж мета — не ізолювати літніх людей-мешканців геронтологічного закладу, не позбавити їх спілкування з рештою світу, а якомога більше їх соціалізувати", — наголосив Зубач.

На даху центру, окрім сонячних батарей, облаштували тераси із великою кількістю зелені та меблями. Все для того, щоб літні люди могли тут відпочивати й проводити час. Крім того, кожен блок спроєктовано так, що він має закрите подвірʼя.

Фото: ЛМР
Фото: ЛМР

Зокрема, у львівському центрі мають облаштувати громадський простір біля майбутнього центру. За словами Зубача, аби все врахувати й зробити найкраще — Львівська міська рада проведе архітектурний конкурс. Проєкт організують переважно за кошти партнерів та гранти.