У Німеччині археологи розкопали ігрові фігури часів Середньовіччя
Фото: Victor Brigola

На півдні Німеччини археологи знайшли колекцію середньовічних ігрових фігур у забутому замку. Серед знахідок — добре збережена шахівниця, ігрові фігури та кості, що датуються XI–XII століттями нашої ери. Про це повідомляє Arkeonews.

Цікаво про здоровий спосіб життя на YouTube-каналі LIGA Life

Шахи прийшли до Європи понад тисячоліття тому зі Сходу. Однак шахові фігури з перших років існування гри є надзвичайно рідкісними.

Під час археологічних розкопок у забутому замку на півдні Німеччини також було знайдено фігуру коня, що чудово збереглася. Знахідка є частиною унікальної колекції ігор, яка також включає інші ігрові фігурки та кості.

"У Середньовіччі шахи були однією з семи навичок, якими мав володіти справжній лицар. Тому не дивно, що відомі знахідки здебільшого походять із замків. Відкриття стало для нас повною несподіванкою, а фігурка лицаря у формі коня – "родзинкою", – сказав доктор Лукас Вертер з Німецького археологічного інституту.

Знахідки були виявлені в невідомому замку в районі Ройтлінген на півдні Німеччини, на землі Баден-Вюртемберг.

"Вони лежали під уламками стіни, де були загублені або заховані в часи Середньовіччя", – повідомив доктор Міхаель Кенцле з Тюбінгенського університету.

За його словами, завдяки покриттю на фігурках вони добре збереглися.

Крім шахової, були знайдені також чотири інші гральні фігурки у формі квіток (їх відправили на аналіз), а також гральна кістка з шістьма вічками. Дослідники кажуть, ці знахідки можуть бути виготовлені з рогів тварин.

Фото: Victor Brigola
Фото: Victor Brigola

Фігурка коня має висоту чотири сантиметри, яскраву форму, характерні очі та гривку. Такий складний дизайн характерний для особливо якісних шахових фігур цього періоду.

Науковці сподіваються, що ретельно вивчивши знайдені артефакти, вони зможуть більше дізнатися про джерела європейських шахів і світ ігор середньовічних знатних людей.