У Парижі хочуть зробити найекологічніші Ігри в історії: яким чином
Фото: Unsplash

У Парижі хочуть організувати найекологічніші Ігри в історії, з акцентом на захист клімату та меншими обсягами вуглецевих викидів. Проте деякі кроки влади викликають критику, пише DW.

"Очікування до Парижа високі у всьому", — заявив президент Міжнародного олімпійського комітету (МОК) Томас Бах. Оскільки літні Олімпійські ігри 2024 року мають відповідати стратегії сталого розвитку, а також бути інклюзивними та сповідувати гендерну рівність.

Обсяг вуглецевих викидів від проведення Олімпіади має становити менш як 1,6 мільйона тонн. Для порівняння, проведення Ігор у Лондоні 2012 року призвело до 3,4 мільйона тонн викидів, а Олімпіади-2016 у Ріо-де-Жанейро — до 3,6 мільйона.

Досягти такого зменшення рівня шкідливих викидів має допомогти підхід коротких дистанцій, тобто більшість спортсменів добиратимуться до спортивних об'єктів, розташованих у радіусі лише десяти кілометрів.

Зокрема, поїздки до місць проведення Олімпіади мають бути полегшені шляхом популяризації екологічно чистих видів транспорту, наприклад, метро та велосипедів. А навколо спортивних об'єктів свідомо не облаштовували нові автостоянки. Також у Парижі на час проведення Олімпійських ігор-2024 збільшать вартість квитка на метро майже вдвічі. З 20 липня до 8 вересня наступного року проїзд коштуватиме 4 євро замість 2,10 євро, що багатьом жителям не сподобалося.

Водночас у столиці Франції не зводитимуть нові будівлі. Футбольні матчі проводитимуть на стадіоні "Парк-де-Пренс", тенісні змагання — на комплексі "Стад Ролан Гаррос", в регбі та легкій атлетиці змагатимуться на "Стад де Франс".

Під час будівництва Олімпійського містечка у передмісті столиці, Сена-Сен-Дені, в атмосферу випущено на 47% менше вуглецю, ніж за традиційними методами. Архітектори відмовилися від використання кондиціонерів у будівлях. Спортсменів ця новина занепокоїла з огляду на можливу спеку.

Одним із важливих кроків щодо захисту клімату є масштабне очищення Сени, де відбуватимуться змагання з плавання на відкритій воді та тріатлону. Після Олімпійських ігор туристи та місцеві жителі теж матимуть змогу купатися в річці.

У харчуванні спортсменів, офіційних осіб, волонтерів та глядачів під час Ігор знизять вміст м’яса, натомість збільшивши кількість місцевих та сезонних продуктів. Замість одноразового посуду використовуватимуть багаторазові пляшки. Воду можна буде набирати в мережі фонтанчиків або бюветів із питною водою.

Ще однією темою для критики стали суворі заходи безпеки. За людьми на вулицях, в громадському транспорті й на стадіонах стежитимуть камери та дрони.

Зокрема, навколо олімпійських об'єктів будуть створені зони з обмеженим доступом, в які можна буде потрапити лише за допомогою спеціального QR-коду. Крім того, мешканці повинні реєструвати всіх відвідувачів, які хочуть спостерігати за подіями з їхніх балконів, вікон, дахів або навіть із плавучих будинків.

В Amnesty International зазначили, що це "радикальні заходи масового нагляду", які створюють загрозу для права на приватність і мирні зібрання. В організації побоюються, що наступним кроком стане запровадження алгоритмів із розпізнавання облич, як, наприклад, у Росії чи Китаї.