В Амазонці знайшли долину загублених міст, які процвітали 2000 років тому
Фото: Stéphen Rostai

Археологи виявили долину загублених поселень у тропічних лісах Еквадору. Там приблизно 2000 років тому проживало щонайменше 10 000 людей, пишуть BBC і The Guardian.

Фахівці поєднали наземні розкопки з дослідженням площі 300 квадратних кілометрів за допомогою лазерних датчиків. Виявилося, що ці місця були частиною густої мережі поселень і з’єднувальних доріг, розташованих у лісистих передгір’ях Анд. Вони могли проіснувати близько 1000 років.

Дослідники виявили, що ці поселення були зайняті народом упано приблизно між 500 роком до н. е. і 300-600 роками нашої ери – періодом, який збігався з Римською імперією в Європі. Хоч важко точно оцінити чисельність населення, на цьому місці проживало щонайменше 10 000 жителів — і, можливо, 15 000 або 30 000 на піку його розвитку, стверджує археолог Антуан Дорісон.

Фото: Stéphen Rostai
Фото: Stéphen Rostai

Зокрема, археологи виявили 6000 прямокутних платформ розміром приблизно 20 м на 10 м і висотою 2-3 метри. Вони були розташовані групами по три-шість одиниць навколо площі з центральною платформою. Вчені вважають, що багато з них були будинками, але деякі — використовувалися для церемоній. Будівлі зводили на земляних насипах. Їх оточували сільськогосподарські поля з дренажними каналами.

Про людей, які там жили, відомо не так багато. На курганах були знайдені ями та вогнища, а також глеки, каміння для подрібнення рослин і спалене насіння. Ймовірно, вони здебільшого займалися сільським господарством, їли кукурудзу, солодку картоплю й пили "чича" — різновид солодкого пива.

Водночас, на думку дослідників, система доріг є найдивовижнішим відкриттям. Найбільші дороги, які зʼєднували поселення, були 10 метрів завширшки й простягалися на 10—25 кілометрів.

"Мережа доріг дуже складна. Вона простягається на величезну відстань, усе пов’язано. І є прямі кути, що дуже вражає", — каже він, пояснюючи, що набагато важче побудувати пряму дорогу, ніж ту, яка вписується у ландшафт.

Фото: Stéphen Rostai
Фото: Stéphen Rostai

Дослідники вперше знайшли докази існування цього міста у 1970-х роках, але це перший випадок, коли комплексне дослідження завершили після щонайменше 25 років розкопок.

Дослідження показує велике, складне суспільство, яке здається навіть більшим, ніж добре відомі суспільства майя в Мексиці та Центральній Америці. "Уявіть, що ви відкрили іншу цивілізацію, подібну до майя, але з зовсім іншою архітектурою, землекористуванням, керамікою", — говорить Хосе Іріарте, професор археології в Університеті Ексетера, який не брав участі в цьому дослідженні.

Фото: Stéphen Rostai
Фото: Stéphen Rostai