У швейцарському селі хочуть заборонити коровʼячі дзвіночки – фермери категорично проти
Фото: Unsplash

Мешканці, які нещодавно переїхали в село Аарванген в кантоні Берн, хочуть заборонити дзвіночки, які носять на шиї корови. Місцеві фермери вважають це нападом на традиційну швейцарську культуру, повідомляє BBC.

Щонайменше дві новоприбулі родини офіційно поскаржилися до сільської ради. Вони просять, щоб уночі з корів знімали дзвіночки. Однак фермер, який має стадо, розцінив це як "особисту образу для нього та його корів", сказав сільський голова Ніклаус Лундсгаард-Гансен.

Невдовзі мешканці створили петицію на підтримку дзвіночків. У ній сказано: "Ми, швейцарці, [хочемо] зберегти й підтримувати наші живі традиції в майбутньому".

Загалом в Аарвангені мешкають 4 700 людей. Лише за кілька днів петиція зібрала 1000 підписів. Її передали сільській владі на офіційній церемонії разом із традиційними ковбасками від фермерів.

У грудні мешканці села мають зібратися на громадські збори, щоб проголосувати за майбутнє дзвіночків. Що стосується двох новоприбулих пар, одна відкликала скаргу, а інша оголосила про плани переїхати, додав Лундсгаард-Хансен.

"Для мене цей конфлікт є прикладом розриву між містом і селом. Багато людей переїхало на цю територію, більшість із них не обов’язково з міст, а з міських околиць, і вони менше знайомі з сільськогосподарським способом життя", — зазначив сільський голова, який сам переїхав до Аарвангена лише чотири роки тому.

Раніше швейцарські фермери стежили за своїми стадами, що паслися високо в Альпах, за допомогою дзвіночків. Деякі фермери досі кажуть, що розрізняють кожну свою корову за звуком її дзвону. Однак нині корови мають електронні чипи й більшу частину часу проводять на огороджених пасовищах.

Суперечка в Аарвангені не перша через те, чи справді потрібні дзвіночки. Деякі швейцарські фермери вже знімали дзвіночки на ніч, щоб не заважати сусідам спати. Інші взагалі відмовилися від них.

Ось кілька найвидатніших випадків:

  • У 2021 році суд в Ааргау постановив, що правила щодо нічного шуму розповсюджуються на коровʼячі дзвіночки. Таким чином, фермери в Ааргау змушені знімати дзвоники зі своїх корів після 22:00.
  • У 2019 році муніципальна асамблея Баума (кантон Цюрих) вирішила, що коров’ячі дзвіночки не є шумом. Це означає, що мешканці більше не можуть подавати скарги на них.
  • У 2018 році Федеральний суд виніс рішення на користь фермера, заявивши, що дзвоники в тій місцевості були частиною місцевого способу життя протягом десятиліть і відповідали місцевим традиціям.
  • У 1975 році Федеральний суд постановив, що дзвін коров’ячих дзвіночків у житловому районі виходить за межі допустимого, і заборонив фермерам надягати дзвіночки на худобу, коли вона виходить на пасовище вночі.