У США схвалили перший препарат для лікування важких обморожень
Фото: Unsplash

Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) схвалило Aurlumyn (ілопрост) для лікування важких обморожень у дорослих, щоб зменшити ризик ампутації пальців рук або ніг. Про це йдеться на сайті FDA.

"Це схвалення надає пацієнтам перший в історії варіант лікування серйозного обмороження", — сказав директор відділу кардіології та нефрології в Центрі оцінки та дослідження ліків FDA Норман Стокбрідж.

Обмороження може відбуватися в кілька стадій: від легкого, яке не потребує медичного втручання та не спричиняє постійного пошкодження шкіри, до важкого, коли шкіра та тканини заморожені, а кровотік припиняється. Іноді важкі випадки потребують ампутації пальців.

Ін'єкційний препарат Aurlumyn, який схвалили у США, містить речовину ілопрост, яка розширює судини та запобігає згортанню крові.

Ефективність ілопросту дослідили в період між 1996-м та 2008 роками за участю 47 дорослих з важкими обмороженнями. Результати свідчать, що в пацієнтів, які отримували ілопрост, на сьомий день спостерігалося значно менше аномалій, які передбачали необхідність ампутації.

Водночас найбільш поширені побічні ефекти Aurlumyn включають головний біль, почервоніння, прискорене серцебиття, нудоту, блювоту, запаморочення та гіпотензію (надто низький артеріальний тиск).