У США в приватному гаражі знайшли ракету часів холодної війни
Фото: Bellevue Police Department

У США в гаражі померлого чоловіка знайшли інертну ракету, яка використовувалася для перенесення ядерної боєголовки, часів холодної війни. Про це повідомила поліція міста Бельв'ю в штаті Вашингтон.

До правоохоронців надійшов дзвінок з музею Військово-повітряних сил у Дейтоні. В музеї розповіли, що до них звернувся чоловік та запропонував віддати предмет, який належав його померлому сусідові. А сусід придбав його на розпродажі.

Співробітники вибухонебезпечної групи оглянули об’єкт і виявили, що це Douglas AIR-2 Genie – некерована ракета класу "повітря-повітря", призначена для перенесення ядерної боєголовки W25 потужністю 1,5 кт.

Водночас фахівці зазначили, що не було прикріпленої боєголовки та ракетного палива — "по суті це означало, що предмет був артефактом без вибухової небезпеки".

Оскільки предмет був інертним і військові не вимагали його назад, поліція залишила ракету в гаражі, щоб її відреставрували для експонування в музеї.

Ракета AIR-2 Genie використовувалася збройними силами США та Канади за часів холодної війни. Вона, розроблена в 1950-х роках, була першою у світі ядерною ракетою класу "повітря-повітря" і призначалася для ураження бомбардувальників.

У липні 1957 року Genie запустили на висоті приблизно 5 500 метрів з перехоплювача F89J. Ракета вибухнула над Юкка-Флетс, штат Невада. Це стало першим і єдиним випробувальним вибухом американської ракети "повітря-повітря" з ядерною головкою. Виробництво таких ракет припинилося 1962 року, проте вони залишалися на озброєнні армії США до початку 1980-х.