У США ведучу YouTube-каналу про виховання засудили за жорстоке поводження з дітьми
Фото: Moms of Truth

У США блогерку зі штату Юта Рубі Франке, яка вела популярний YouTube-канал про виховання дітей, засудили до щонайменше чотирьох років увʼязнення за жорстоке поводження зі своїми дітьми, пише BBC.

42-річна Рубі Франке зі сльозами перепросила в суді, коли дізналася про свій вирок. Раніше вона визнала себе винною в жорстокому поводженні зі своїми дітьми, зокрема в їхньому голодуванні.

Ідентичний вирок отримала її колишня бізнес-партнерка Джоді Гільдебрандт. Обидві отримали по чотири терміни від одного до 15 років за кожним.

У суді прокурор штату Юта Ерік Кларк заявив, що двоє дітей Франке, яким на той час було 9 і 11 років, жили в "концтабірному середовищі", і назвав жінку серйозною загрозою для суспільства. Дітям регулярно відмовляли в їжі, воді, ліжках для сну та практично в усіх формах розваг.

"Мене змусили повірити, що цей світ — зле місце, наповнене поліціянтами, які контролюють, лікарнями, які травмують, державними установами, які промивають мізки, церковними лідерами, які брешуть і жадають, чоловіками, які відмовляються захищати, і дітьми, які потребують насильства", — сказала на суді Френке.

Двох жінок, Рубі й Джоді, заарештували в серпні 2023 року після того, як зголоднілий 12-річний син Франке виліз через вікно будинку Гільдебрандт і побіг до сусідів, щоб попросити їжі та води. За даними поліції, у дитини були рани від звʼязування мотузкою.

У Рубі Франке було понад два мільйони підписників на YouTube-каналі 8 Passengers, який вона запустила у 2015 році. Її контент був про типову мормонську сім’ю з передмістя, яка навчалася вдома, готувала, їла та спілкувалася разом.

Фото: Moms of Truth
Фото: Moms of Truth

У 2020 році підписники цього каналу почали підозрювати щось неладне, коли один з її синів розповів у відео, що був змушений спати на кріслі-мішку сім місяців. Тоді користувачі переглянули попередні відео та виявили інші тривожні методи виховання, які використовувала Франке. Зокрема, відмову від їжі, погрози відрубати голову м’якій іграшці та "скасування" Різдва як покарання.

Петиція про те, щоб розпочати розслідування щодо Рубі Франке, зібрала тисячі підписів. Жінка та її чоловік спочатку відкидали критику, але популярність каналу почала падати. Його видалили у 2022 році, саме того року, коли Франке та її чоловік розлучилися.

Згодом Франке почала зʼявлятися у відео на YouTube, опублікованих Гільдебрандт на її сайті ConneXions Classroom. Вважається, що поза камерою діти жінки зазнавали ще жорстокішого насильства, ніж на камеру.

Відповідно до даних поліції, дітей зв’язували, били ногами, вони недоїдали. А також їх примушували працювати на відкритому повітрі влітку без протисонцевого крему, що призвело до серйозних сонячних опіків.

Під час визнання провини Гільдебрандт заявила, що вона або була причетна до насильства над дітьми, або знала про ці випадки. Вона також змусила одну з доньок Франке "кілька разів стрибнути в кактус". Рубі Франке говорила своїм дітям, що вони "злі та одержимі" і мають "покаятися".