У США вперше визнали винною у вбивстві матір підлітка, що влаштував стрілянину у школі
Фото: Unsplash

Суд присяжних визнав матір зі штату Мічиган винною в ненавмисному вбивстві за те, що вона не змогла перешкодити своєму синові влаштувати смертельну стрілянину в школі, пише BBC.

45-річна Дженніфер Крамблі стала першою американською матір'ю, яку засудили за ненавмисне вбивство через масову стрілянину, скоєну її дитиною. Їй загрожує до 15 років ув'язнення, а слухання щодо її вироку призначили на 9 квітня.

Прокуратура стверджувала, що Дженніфер Крамблі несе відповідальність за смерті, які скоїв її син. Оскільки жінка проявила "грубу недбалість" — дала зброю своєму синові Ітану, якому на той час було 15 років, а також не забезпечила його належним психіатричним лікуванням, попри тривожні ознаки.

30 листопада 2021 року 15-річний Ітан Крамблі здійснив масову стрілянину в середній школі Оксфорду, штат Мічиган. Під час стрілянини він убив чотирьох учнів та поранив семеро людей — шістьох учнів і вчителя. Торік Ітана засудили до довічного ув'язнення без права звільнення. 

Зазначається, що Дженніфер та її чоловік Джеймс купили пістолет Ітану в подарунок після Дня подяки. Згодом їхній син скористався ним у школі.

Також на суді прокурори представили докази того, що Ітан Крамблі скаржився на галюцинації, бачив вдома "дияволів" та "привидів". Однак батьки його не лікували. Водночас Дженніфер Крамблі заперечувала наявність проблем у сина.

Вранці перед стріляниною у школі відбулися збори через тривожний малюнок Ітана, на якому був зображений пістолет і людина, яка стікає кров’ю. Батьки підлітка їх перервали, бо поспішали на роботу. А також вони відмовилися забрати Ітана додому.

Таким чином, адміністрація школи відправила його назад до класу, не перевіривши рюкзак, у якому був пістолет. Через кілька годин він убив 14-річну Хану Сент-Джуліану, 16-річну Тейт Майр та 17-річних Медісін Болдуїн і Джастіна Шиллінга.

Водночас захист Дженніфер стверджував, що провина лежить на інших. На її чоловікові за те, що він не належним чином зберігав вогнепальну зброю; на школі за те, що там не повідомили матері про поведінкові проблеми сина; і на Ітані, який самостійно спланував і здійснив напад.

На Джеймса Крамблі, батька Ітана, очікує окремий суд за тими ж звинуваченнями. Він також не визнає себе винним.

Водночас сім'ї жертв висловили розчарування тим, що керівництво школи не зіткнулося з тими ж правовими наслідками, що подружжя Крамблі.