У Валенсії завершився експеримент з чотириденним робочим тижнем – які результати
Фото: Unsplash

В іспанській Валенсії протягом місяця тривав експеримент з впровадженням чотириденного робочого тижня. Експерти з охорони здоров’я виявили, що це мало позитивний вплив на здоров’я людей та якість повітря, пише Reuters.

Цей експеримент тривав з 10 квітня до 7 травня та охоплював 360 000 працівників з Валенсії. Вони мали три вихідних — з суботи до понеділка включно.

Згідно з даними незалежної комісії експертів з охорони здоров’я та соціальних наук, яка оцінювала програму, багато учасників використовували звільнений час на спорт, відпочинок та приготування домашньої їжі.

Високий відсоток опитаних сказали, що вони у вихідні почали читати, навчатися, дивитися фільми та займатися хобі – фотографією, музикою чи малюванням. У таких людей покращився стан здоровʼя, знизився рівень стресу, натомість збільшився рівень щастя й задоволення, покращився настрій.

Крім цього, в місті покращилася якість повітря в чотири понеділки протягом періоду програми, адже кількість викидів палива зменшилася.

А також комісія виявила, що діти отримали найбільшу користь завдяки покращеному балансу між роботою та особистим життям, яким користуються їхні батьки. Сфера туризму теж отримала переваги від довгих вихідних.

Водночас в експерименту були й негативні наслідки. Так, частина учасників стала більше курити та вживати алкоголь у додатковий вихідний, у крамницях рівень продажів падав на 20%, а служби невідкладної медичної допомоги були більше навантажені.

Минулого року уряд Іспанії запустив подібний дворічний проєкт, орієнтований на малі та середні промислові компанії по всій країні.